Zanimljivosti

Blog ‘100 bofora’ Maris Miloš jedan je od najposjećenijih u 2019. godini

Blog '100 bofora' Maris Miloš jedan je od najposjećenijih u 2019. godini

‘100 bofora’ Dubrovkinje Maris Miloš jedan je od najposjećenijih blogova u 2019. godini, kako donosi Blog.vecernji.hr.

-Jednostavnim projektima i malim obiteljskim aktivnostima želim potaknuti što više onih u kojima kreativnost čuči i čeka da ju se probudi. Sve one koji misle da nemaju vremena ili da ono što im nedostaje je miljama daleko. Ovdje ću podijeliti moja iskustva, znanja i vještine koje sam sama stekla kroz djetinjstvo, a došla su do punog izražaja sada kada ih mogu podijeliti sa svojom obitelji. Nadam se da će inspiraciju naći i oni kojima je kreativnost već dio svakodnevnice, da ju ponesu na drugi nivo i, tko zna, možda od hobija jednog dana naprave i posao. I to se može – stoji u opisu bloga.

Maris Miloš rođena je i odrasla u Dubrovniku, u slobodno vrijeme piše blog i izrađuje stvari, a kako je rekla u razgovoru za DuList u kolovozu 2015. godine, uz obitelj i ‘stvaran’ posao, bavi se i transformacijom hobija u domaću radinost. Počela je sa šivanjem stvari za sebe, obitelj…

— Od malih nogu me to prati, doma se uvijek nešto radilo, šivalo, vezlo, plelo. Stvari su se popravljale, smišljale nove. Sjećam se kad sam htjela da me se nauči šivati na mašinu da je pokojna baba bila kontra toga. Tetka me je spasila tad, nagovorila ju je. Kukica broj 5 je bila ‘moja’. Burde i ostali žurnali umjesto stripova – istaknula je Maris u razgovoru. Inače, ‘100 bofora’ je blog iz kojeg je nastala domaća radinost u kojoj izrađuje predmete od prirodnih materijala za svakodnevnu uporabu, za unaprjeđenje doma.

-Svaki predmet je jedinstven i neponovljiv jer je ručno rađen. Danas je teško doći do proizvoda koji su kvalitetni, ekološki promišljeni, a da su u isto vrijeme i po pristupačnoj cijeni. Ne bih htjela sada podcijeniti ručni rad, ali po meni nema smisla raditi proizvod kojeg sebi ljudi neće moći priuštiti. Jedan korak tomu je i direktna kupovina od proizvođača – rekla je za DuList.

-Inspiracije sigurno ne nedostaje, danas na Internetu se može naći zaista svega. Ja na svom blogu pišem i jednostavne upute za početnike. Skinite prašinu sa svojih, tetkinih ili noninih mašina i napravite nešto. Kuhinjsku krpu za početak, zašto ne. Danas smo utopljeni u ovom virtualnom svijetu i mislim da je izrada i upotreba ručno rađenih predmeta za svakodnevnu upotrebu kontra uteg tomu. Posebno ako ih sami osmislite i koristite pri tome prirodne materijale – bilo da ih onda sami napravite ili posebno naručite. I čitatelji, zašto ne. Tu ideju provlačim kroz malu seriju proizvoda ‘Bez oznake’ koju sam osmislila. Dodajem jednobojnu oznaku umjesto etikete, kojom želim naglasiti važnost izrade i korištenja rukotvorina.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist