Natrag
20.3.2019 22:42

facebook

twitter

google

rss

dulist

Bleiburg bez pokroviteljstva Sabora

17.4.2012 @ 18:06 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Predsjedništvo Hrvatskog sabora odlučilo je da će još ove godine biti financijski, ali ne i politički pokrovitelj komemoracije na Bleiburškom polju.

Poručuju da je u proračunu za ovu godinu već osigurano 500.000 kuna za to pa ne mogu od toga odustati, donosi hrt.hr.

Nastojat ćemo raspravom u rujnu doći do toga da vidimo koje bi bilo mjesto u Hrvatskoj najizglednije i najbolje za obilježavanje žrtava Križnoga puta-  izjavio je nakon sjednice Predsjedništva predsjednik Sabora Boris Šprem.

Šprem je naglasio kako Kukuriku koalicija smatra da su se na Bleiburškom polju odvijale završne i legitimne borbe između Narodnooslobodilačke vojske i tada već gotovo poraženih Pavelićevih snaga i da je tamo bilo stradanja vojnika s obje strane, ali ne i nevinih žrtava, odnosno onih koje su ubijene bez suđenja. 
Nevinih žrtava je bilo na stratištima i grobnicama kroz Križni put. Smatramo da treba obilježavati, dati počast i pun pijetet tim žrtvama na stratištima i grobnicama Križnog puta -poručio je Šprem.

Nakana je vladajućih, dodao je, da se riješi zbrka nastala odlukom Sabora iz 1996., kojom je određeno da se na Bleiburgu kao spomendan na isti dan obilježavaju i žrtve Križnog puta, što smatra zloupotrebom koja traje do dan danas.

Potpredsjednica Sabora Jadranka Kosor (HDZ) izjavila je da je to licemjerno i da je rijčeč o lošoj odluci koja će dovesti do novih podjela u društvu.
U zaključku stoji da Predsjedništvo smatra kako je potrebno kao spomendan 18. studenoga, uz Dan sjećanja na žrtve Vukovara, obilježavati i sve žrtve pale za hrvatsku neovisnost i slobodu, te da se 23. kolovoza kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima ubuduće aktivnije obilježava u Hrvatskoj.

Predsjedništvo ističe da se, budući da se povjesničari u Europi i Hrvatskoj slažu kako nisu moguća objektivna tumačenja činjenica te da o povijesti ne odlučuju političke stranke i parlamenti, ne bi trebala nametati mišljenja o zbivanjima na Bleiburgu i Križnom putu. 
Stoga smatra da Hrvatski sabor ne bi trebao biti pokrovitelj samo obilježavanja 15. svibnja na Bleiburškom polju, već svih žrtava koje su pale za slobodu Hrvatske.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana