DuList INUrednički izbor

BLAJKA JAKICA CETINIĆ Životinje ne znaju za praznike, nedjelje, svece, ni za loše vrijeme

BLAJKA JAKICA CETINIĆ Životinje ne znaju za praznike, nedjelje, svece, ni za loše vrijeme
sdr

Blajka Jakica Cetinić predstavnica je naše županije na dvadesetom izdanju Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu u 2019. godini. Iako je po struci medicinska tehničarka, život je posvetila životu i radu na selu. Vlasnica je istoimenog OPG-a na Korčuli u kojem sudjeluje cijela obitelj – njen suprug Marko i djeca Tina, Diana, Petar, Lea i Katarina.

Ukusni sirevi
‘Moj dan počinje u 5 sati’, priča nam Cetinić. Čim se ustane, obavlja kućanske poslove, priprema doručak te sprema djecu za vrtić i školu. Nakon toga, odlazi na farmu udaljenu osam kilometara od kuće.

— Nakon obavljenog posla dolazim u 11 sati doma, pripremam ručak i dočekujem djecu. Kasno popodne odlazim ponovno na farmu. Potom razvozim svježe mlijeko i ostale proizvode vjernim korisnicima. Kad se vratim doma, slijedi večera i djeca idu na spavanje – ističe Cetinić kojoj radni dan završava nešto prije ponoći, nakon što od viška mlijeka napravi ukusne sireve.

BLAJKA JAKICA CETINIĆ Životinje ne znaju za praznike, nedjelje, svece, ni za loše vrijeme

Mliječne krave
Njeno mlijeko i jogurt najčešće uzimaju obitelji s djecom, dok sireve i ostale proizvode plasira u ugostiteljske objekte. Inače, jedina su obitelj koja se bavi mliječnim kravama. Posebnosti tih krava su što daju više mlijeka nego ostale pasmine, ali i iziskuju više brige.

Oduvijek volim životinje, a suprugova obitelj je i prije imala krave nije mi bilo teško započeti posao s kravama. Kao i svaki posao, i ovaj je ponekad naporan jer životinje ne znaju za praznike, nedjelje, svece kao ni za loše vrijeme

— Postoji nekoliko OPG-ova koji uzgajaju mesne pasmine, a mi smo se odlučili baviti isključivo mliječnim pasminama. Proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda je dosta skupa zbog nedostatka kvalitetne prehrane na otoku. Mislim da je to razlog što se ostali OPG-ovi ne bave mliječnim kravama – rekla je. U ovaj posao je krenula jer je htjela svojoj djeci omogućiti kvalitetno i prirodno mlijeko, ali i jer sam htjela svoje proizvode distribuirati po zakonu.

— Oduvijek volim životinje, a suprugova obitelj je i prije imala krave nije mi bilo teško započeti posao s kravama. Kao i svaki posao, i ovaj je ponekad naporan jer životinje ne znaju za praznike, nedjelje, svece kao ni za loše vrijeme – kaže Cetinić. Mliječne krave zahtijevaju kvalitetnu i količinski obilnu prehranu koja je kod njih, ističe, poprilično nedostupna.

— Zbog toga smo kupili kamion za koji sam i položila. Treba nam za prijevoz dodatne prehrane za krave s kopna.

BLAJKA JAKICA CETINIĆ Životinje ne znaju za praznike, nedjelje, svece, ni za loše vrijeme
sdr

U Hrvatskoj nema puno žena koje voze kamion pa se ljudi poprilično začude kad me vide da ga vozim – priča nam. Prilikom prijevoza životinja potrebna je stručna osoba koja se brine o dobrobiti životinja prilikom ukrcaja, prijevoza i iskrcaja životinja. Ta osoba treba biti osposobljena za saniranje poteškoća, eventualnih ozljeda te se mora brinuti da životinje što lakše podnose putovanje do konačnog odredišta.

— Pošto imam svoj kamion s kojim mogu prevoziti i životinje za vlastite potrebe, trebala sam dobiti certifikat za pratitelja životinja. Po zakonu, ne smiju se prevoziti bez pratitelja – naglašava.

Sve što radimo, radimo s vlastitim sredstvima, ali unatoč brojnim problemima ne namjeravam odustati

Svega blaga
Uz pet krava, u njenom OPG-u vodi brigu o dvoje teladi, šest svinja, čak i bika. Njene vrijedne ruke brinu se i o osamdeset stabala maslina, 2 tisuće trsova loze, a obrađuje i hektar zemlje na kojem sade povrće – od patata, tikvi, luka, češnjaka, blitve, kupusa, graha, rajčica do paprika! ‘Starija djeca i suprug mi uvelike pomažu u poslu i velika su mi podrška u radu’, kaže nam. No, idilični život na selu zasjenjuju veliki problemi.

— Na farmi nemam električnu energiju kao ni vodooskrbu te imam vječiti problem oko cijene prijevoza na otok. Također je problem sa zakupom zemljišta, kao i u cijeloj Hrvatskoj, ali na otoku je to posebno izraženo. Električnu energiju dobivam putem agregata, a vodu nam dovoze cisternama – bez ikakvog sufinaciranja. Aplicirala sam se na mjere ruralnog razvoja, ali nigdje nisam prošla. Sve što radimo, radimo s vlastitim sredstvima, ali unatoč brojnim problemima ne namjeravam odustati – iskreno će Cetinić. Kad ne radi, svojim proizvodima rado podržava ljetne manifestacije. Članica je i Udruge za djecu s posebnim potrebama. Razlog je što i sama majka dijeteta s posebnim potrebama. ‘Podržavala bi rad udruge i da nije tako, rekla je. Naša Blajka se voli baviti stočarstvom i ne može zamisliti da radi neki drugi posao. A mi joj ovim putem želimo puno sreće u radu, ali i na natjecanju!

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad