Natrag
23.3.2019 03:45

facebook

twitter

google

rss

dulist

Blagdan Svih svetih

1.11.2011 @ 8:54 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

Misnim slavljima u crkvama diljem Hrvatske danas se obilježava blagdan Svih svetih, spomen svih svetaca koji su svoj život proživjeli na čast Bogu, u duhu i po zahtjevima Evanđelja i na korist bližnjima.

Papa Grgur IV je 835. godine odredio da se 1. studenoga u cijeloj Crkvi na svečani način slavi spomen svih svetih.

Dan nakon Svih Svetih je Dušni dan, 2. studenoga kada se Crkva sjeća svih vjernih mrtvih, a tradicija potječe iz 7. stoljeća.

Toga se dana u crkvama služe mise za sve vjerne mrtve iz te župe ili biskupije, odnosno za duše svih umrlih vjernika. Prema tradiciji na Dušni se dan obilaze grobovi pokojnika, iako su to mnogi već učinili proteklog vikenda ili će to učiniti danas, na blagdan Svih svetih.

Na svetkovinu Svih Svetih 1. studenoga dubrovački biskup Mate Uzinić predvodit će euharistijsko slavlje u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u 10 sati. Biskup Uzinić će također predvoditi misu na gradskom groblju Boninovo u 15.30 sati.

Na Dan mrtvih 2. studenoga biskup Uzinić predvodit će večernju misu u 18 sati u dubrovačkoj katedrali.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana