Natrag
25.3.2019 06:57

facebook

twitter

google

rss

dulist

Blagdan svetog Mihovila – zaštitnika policajaca

29.9.2013 @ 9:36 Baldo Marunčić Zanimljivosti

Podijelite:

Danas se obilježava blagdan Svetoga Mihovila, zaštitnika policajaca. Tim povodom jutros se  u sklopu obilježavanja Dana policije u Crkvi sv. Mihajla u Lapadu održava svečano misno slavlje.

Podsjetimo, središnji dio obilježavanja Dana policije i blagdana Svetog Mihovila održano je u srijedu, 25. rujna, kada su položeni vijenci ispred središnjeg križa na gradskom groblju Boninovo i položeno cvijeće  i vijenci na grobove poginulih pripadnika policije kao i kod spomenika poginulim pripadnicima Policijske uprave ispred zgrade PU dubrovačko-neretvanske.
 
Sveti Mihael (Mihovil, Mihajlo) ime je arkanđela koji se u Bibliji spominje pet puta. Sv. Mihovil zaštitnik je policajaca, vojnika te radiologa. Ime Mihovil, odnosno Mihael, potječe iz hebrejskog "Mi-ha-el", što znači: "Tko je kao Bog" (latinski: "Quis ut Deus").
 
Najznačajniji tekst o sv. Mihovilu je onaj iz Otkrivenja:
"U to se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao – sotona, zavodnik cijeloga svijeta – bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli" (Otk 12, 7-9).
 
Ikonografija prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihovilu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana