Zanimljivosti

Blagdan svetog Mihovila – zaštitnika policajaca

Danas se obilježava blagdan Svetoga Mihovila, zaštitnika policajaca. Tim povodom jutros se  u sklopu obilježavanja Dana policije u Crkvi sv. Mihajla u Lapadu održava svečano misno slavlje.

Podsjetimo, središnji dio obilježavanja Dana policije i blagdana Svetog Mihovila održano je u srijedu, 25. rujna, kada su položeni vijenci ispred središnjeg križa na gradskom groblju Boninovo i položeno cvijeće  i vijenci na grobove poginulih pripadnika policije kao i kod spomenika poginulim pripadnicima Policijske uprave ispred zgrade PU dubrovačko-neretvanske.
 
Sveti Mihael (Mihovil, Mihajlo) ime je arkanđela koji se u Bibliji spominje pet puta. Sv. Mihovil zaštitnik je policajaca, vojnika te radiologa. Ime Mihovil, odnosno Mihael, potječe iz hebrejskog "Mi-ha-el", što znači: "Tko je kao Bog" (latinski: "Quis ut Deus").
 
Najznačajniji tekst o sv. Mihovilu je onaj iz Otkrivenja:
"U to se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao – sotona, zavodnik cijeloga svijeta – bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli" (Otk 12, 7-9).
 
Ikonografija prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihovilu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan.

Pročitajte još

SUGRAĐANI SE PITAJU Smiju li kamperi zauzeti parkirno mjesto?

Dulist

VRTOVI SUNCA ZA ŽARKOVICU Deset godina poslovanja u znaku humanitarne večere

Dulist

NOVI/STARI KNEZ PORPORELE Čile: Ubuduće će za provokatore od novinara biti bolji odgovori

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija