Zanimljivosti

Blagdan je svete Lucije, s veseljem čekamo Božić!

Blagdan je svete Lucije, s veseljem čekamo Božić!

Blagdan je svete Lucije, što znači da nam se ‘opasno približio’ najradosniji blagdan – Božić, do kojega nas dijeli samo 12 dana.

Sveta Lucija je sicilijanska djevica iz Sirakuze, zaštitnica je vida, slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Živjela je u 4. stoljeću u Siracuzi na Siciliji u vrijeme vladanja cara Dioklecijana, koji je poznat po progonu kršćana. Iako se o njenom životu vrlo malo pouzdano zna, on je isprepleten brojnim legendama.

Blagdan svete Lucije duboko je ukorijenjen u hrvatskim narodnim običajima, koji su velikim dijelom usvojeni putem susjednih naroda na sjeveru i zapadu Hrvatske. Najznačajniji običaj, koji je rasprostranjen po cijeloj Hrvatskoj, svakako je sijanje pšenice u pjate ili zdjelice.

Pšenica, koja predstavlja simbol života, mora dobro niknuti do Božića jer se po njenoj visini i gustoći može vidjeti kakva nas godina očekuje – bogata i plodna ili siromašna. Upravo ovaj običaj spada u skupinu pravih božićnih običaja kojemu je svrha da na sam Božić u kući bude zelenila.

Po Dalmaciji i Slavoniji uobičajeno je darivanje djece za blagdan ove svetice, koje uvelike podsjeća na darivanje Svetog Nikole koji djeci donosi darove u obući. Ipak, darivanje za dan Svete Lucije stariji je običaj koji se u današnje vrijeme preslikao na Svetog Nikolu.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist