Aktualno

Blagaić korak do “sna” uz podršku Vlade

Blagaić korak do “sna” uz podršku Vlade

Dubrovačko-neretvanska županija pokrenula je ciljane izmjene i dopune Prostornog plana, a kao jedna od deset takvih izmjena, kojima se želi potaknuti ostvarenje postojećih i privlačenje budućih ulaganja, tiče se premještanja sportsko-rekreacijske zone golfa u istraživanju s Lisačkih Rudina na lokaciju Tri Sestrice.

Područje je to na kojem je Profectus Grupa odlučila ostvariti pet milijardi eura vrijedan megaprojekt “Hrvatski san”, pa bi se ovaj potez Županije mogao protumačiti kao pomoć u stvaranju pozitivne i poticajne poduzetničke klime. Prvi čovjek Profectus grupe Vicenco Blagaić ističe kako projekt napreduje “svakog dana”.
 
Golf na Rudinama neprihvatljiv
 
– Građevinski radovi će se moći vidjeti tek nakon dobijanja svih potrebnih dozvola, a to će sigurno još potrajati minimalno osam do deset mjeseci u idealnim uvjetima. Čekamo usvajanje Općinskog plana, započeli smo sa izradom UPU-a, radimo s arhitektima idejne projekte – kazao je za duList poduzetnik Vicenco Blagaić, alfa i omega megaprojekta “Hrvatski san” koji bi se trebao prostrijeti na 45 hektara turističke zone Tri Sestrice kod Kleka.
U prvoj fazi, vrijednoj 1,2 milijarde eura, planira se gradnja hotelskog kompleksa, sajamskog centra, golfskih terena, marine i luksuznih vila. Za drugu fazu predviđena je izgradnja zračne luke na Lisačkim Rudinama, filmskog studija, tehnološkog parka, sportsko-rekreacijske zone s nogometnim terenom, dječjih vrtića, škola, muzeja i galerija. Spominje se i pet tisuća novih radnih mjesta kada cijeli projekt bude dovršen.
Blagaić smatra kako će ciljane izmjene Županijskog plana samo grafički provesti premještanje golf terena sa Rudina na Sestrice kao što je to već bilo usvojeno u tekstualnom djelu Županijskog plana u svibnju 2010. godine.

– Prije godinu dana je napravljena detaljna studija koja je potvrdila da je lokacija golfa na Rudinama neprihvatljiva zbog slivnog područja podzemnih voda koje završavaju u Malostonskom zaljevu. Ta lokacija nije tehnički realna jer je teren na Rudinama prestrm. U svakom će slučaju ciljane izmjene biti još jedan pozitivni korak prema početku realizacije projekta – ističe Blagaić.
Smatra kako uživa jako dobru podršku na svim razinama, od Vlade RH do lokalne uprave i samouprave.
– Situacija je takva da svi vide i shvaćaju da je naš projekt jedan od rijetkih velikih koji je spreman za skoru realizaciju i koji nema trenutno nikakvih barijera. Naš projekt će biti sigurno prvi veliki projekt koji će krenuti u skoru realizaciju, a to će u ovim kriznim vremenima biti od velike koristi lokalnoj i državnoj vlasti – objašnjava Blagaić.
 
100% energije u “Hrvatski san”
 
Ističe kako je “Hrvatski san” trenutno jedini njegov projekt te kako nema namjeru pokretati druge investicije.
– Prezaokupljen sam projektom Hrvatski san sa 100 posto svog vremena, energije i kapitala – ističe Blagaić, koji je pred u travnju 2010. godine, u dogovoru s gradonačelnikom Vlahušićem, u Dubrovnik trebao dovesti i sajam brodova. Na tom, tzv. Dubrovnik Boat Show, koji se trebao održavati svake godine između Božića i Nove Godine, trebao je predstaviti sve najbolje što industrija proizvodnje jahti i jedrilica nudi.

– Projekt “Dubrovnik boat show” se nije realizirao jer su nam čelnici Lučke uprave Dubrovnik ponudili jako skupe i nerealne uvjete za korištenje lučkog prostora za vrijeme boat showa. Naša je odluka da navedeni sajam organiziramo u nasoj budućoj marini Tri sestrice čim se izgradi njena prva faza – najavljuje prvi čovjek Profectus Grupe Vicenco Blagaić.

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist