Politika

“Blaga djela” razlog prekida sjednice GV-a

"Blaga djela" razlog prekida sjednice GV-a

Vijećnici dubrovačkog HDZ – a neće moći danas nazočiti sjednici Gradskog vijeća,

rekla je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica GO HDZ – a Dubrovnik Dubravka Šuica. Podsjetimo sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika sinoć je prekinuta, a nastavak  je najavljen za danas u 18 sati. Upravo to bila je i tema konferencije na kojoj su nazočili Dubravka Šuica, Antun Kisić i Teo Andrić.

– Od početka mandata i kampanje vladajućeg SDP-a i HNS-a pa i Nezavisne liste Pera Vićana bilo je govora kako će se sjednice Vijeća održavati češće i s manje točaka, na što ih i Zakon obavezuje jer više nema Poglavarstva. No, vladajući izbjegavaju sjednice, čak su rjeđe nego kad smo mi bili na vlasti. To upućuje na netransparentnost – istaknula je uvodno Dubravka Šuica dodavši kako su sjednice Vijeća jedino mjesto na kojem oporbeni vijećnici imaju prilike postaviti pitanja.

– Gradsko vijeće ima veće ovlasti nego prije, želimo češće sjednice , a ovakav način prekida sjednice je nevjerojatan, bez obrazloženja od strane predsjednice GV Olge Muratti koja je rekla kako je kasno, premda je  i prije bilo dugih sjednica. Takav način upućuje da se željela izbjeći točka o izboru upravitelja Zaklade Blaga djela.  Stoga prosvjedujemo jer smo od predsjednice GV Olge Muratti tražili da odredi termin koji odgovara svima- poručila je Šuica. Dodala je kako su Olgu Muratti izvijestili kako danas popodne imaju stranačke aktivnosti, na što se ona „nije obazirala“ kada je određivala termin nastavka sjednice Vijeća:

– Kazala je kako zna za naše stranačke aktivnosti, te da je to namjerno napravila kako bi oporba izostala sa sjednice. To upućuje na ponašanje bivših komunista – naglasila je Šuica dodavši:

– Dok vijećnici SDP-a i HNS- a, među kojima ima intelektualaca, nisu imali potrebu izjasniti se, postaviti pitanje o bilo kojoj točki. Ne znam samo gdje se oni informiraju ili su im samo dovoljna mjesta u Nadzornim odborima?-upitala se Šuica poručivši kako je način vođenja sjednice od strane predsjednice Olge Muratti „neprijahvatljiv“.

Antun Kisić, koji je i član Upravnog odbora zaklade Blaga djela, kazao je kako Gradsko vijeće krši statut zaklade imenujući vršitelja dužnosti upravitelja, čija funkcija uopće ne postoji u  Statutu. Govoreći o Statutu i načinu rada Zaklade Blaga djela, istaknuo je kako pokušaj izbjegavanja rasprave oko te Zaklade, upućuje na to da je „netko bacio oko“ na njene prostore koji su u postupku povrata, kojima trenutačno upravlja Grad Dubrovnik, zbog čega će tražiti i od Zaklade Blaga djela da upozna javnost s tom problematikom. Jedan od takvih prostora je prostor TIC-a na Stradunu.

– Gradonačelnik ne želi predati prostore, ubire najamnine za prostore koji pripadaju Zakladi, ne želi surađivati, premda smo mi željeli na miran način to riješiti. To su gradonačelnikovi osobni interesi, a ne gradski-istaknuo je.

Kisić je ponovno podsjetio kako je dosadašnji upravitelj Nikola Obuljen povukao svoju kandidaturu zbog „ponižavanja od strane ove vlasti i raznih optužbi“.Posjetivši i na povijest Zaklade, rekao je da su nakon što je svima promaklo da ističe Obuljenov mandat, uslijedili napadi i na njega i na Nikolu Obuljena, dodavši:

– Sad je najavljeno imenovanje vršitelja dužnosti s čime se želi zavladati Zakladom – poručio je Kisić.

Ovom prigodom HDZ-ovi vijećnici pozvali su ponovno gradonačelnika Vlahušića da raspiše referendum o golfu, a sve s ciljem, kako su rekli, podrške skupini ljudi koja je jučer uoči sjednice Gradskog vijeća prosvjedovala.
 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist