Aktualno

Bivši direktor ACI-a Anto Violić pod istragom

Bivši direktor ACI-a Anto Violić pod istragom

Dubrovčanin i bivši HDZ-ov direktor ACI Internationala Anto Violić pod istragom je zbog sumnje da je tijekom protekle dvije godine ugovarao štetne poslove i preplatio neke investicijske projekte.

Također, sumnja se i da je članovima bivše Vlade iz budžeta tvrtke kupovao skupocjene satove koji koštaju i do 50 tisuća kuna. Istraga je za sada rezultirala jednom kaznenom i jednom poreznom prijavom, neslužbeno doznaje Poslovni.hr.

Upravo zbog tih sumnji u nepravilnosti u vođenju firme, uprava i nadzorni odbor ACI-a Glavnoj skupštini Društva najavljenoj za 19. lipnja predložit će donošenje odluke da se ne da razrješnica Anti Violiću za vođenje poslova Društva u 2012. godini, kako stoji u pozivu na Glavnu skupštinu objavljenom u petak na Zagrebačkoj burzi.

Kako je za Poslovni.hr potvrdio pouzdan izvor blizak ACI-u, prilikom nedavnog usvajanja završnih izvješća o poslovanju u prošloj godini Nadzorni odbor ACI-a utvrdio je nepravilnosti provedene u mandatu bivše uprave, odnosno Ante Violića koji je bio jedini član uprave do predzadnjeg dana prošle godine. Nakon što je Nadzorni odbor ACI-a, nacionalnog lanca marina u većinskom državnom vlasništvu, prošle godine smijenio Violića s mjesta člana uprave, temeljem javnog natječaja na mjesto predsjednika uprave imenovan je Bruno Bonifačić, koji je na poziciju stupio 31. prosinca.

Od 1. ožujka za člana uprave imenovan je Dražen Nikolić, a drugi član uprave bio je Anto Violić koji je na vlastiti zahtjev dobio sporazumni raskid s krajem ožujka, te formalno više ne radi u ACI-u.

Uočivši nepravilnosti u lanjskom poslovanju, nadzorni odbor proveo je reviziju, te su angažirani sudski vještaci čija je istraga izazvala sumnju da je Violić u vrijeme svog mandata preplatio neke investicijske projekte. Konkretno, radi se o ulaganju u ACI marini Palmižana u kojem se istražuju navodno fiktivne fakture za građevinske radove koji su plaćeni, a napravljena je tek desetina posla, utvrdio je sudski vještak.

Stoga je sadašnja uprava ACI-a pokrenula kaznenu prijavu te poreznu prijavu protiv građevinske tvrtke koja je bila izvođač radova na Palmižani, a još se istražuje uloga Ante Violića, ali i njegovih suradnika u čitavom poslu.

Istraga policije i Porezne uprave je u tijeku, a istražitelji se bave Violićevim aktivnostima u poslovanju ACI-a u 2011. i 2012. godini.
Među aktivnostima koje se nisu svidjele novom nadzornom odboru tvrtke su, kako doznajemo, i navodi da su u vrijeme prošlog mandata HDZ-ove Vlade s računa ACI-a uredno kupljeni i fakturirani super skupi satovi marke Omega Speedmaster (cijene tih satova kreću se od 20-tak do 50 tisuća kuna) i predani navodno na dar Branku Bačiću, HDZ-ovom ministru graditeljstva te Božidaru Kalmeti, tadašnjem ministru prometa.

Zanimljivo je da su sva trojica  svjedoci u sudskom postupku Fimi media, u kojem se istražuju HDZ-ovi mutni poslovi u kojima su preko marketinške agencije Fimi media po tvrdnjama USKOK-a nezakonito financirao HDZ i bivši premijer Ivo Sanader.
Violić je na suđenju protiv bivšeg premijera Sanadera u slučaju Fimi media svjedočio u listopadu prošle godine, kazavši da im ta agencija nije odradila jedan od dva plaćena posla.

– Zbog toga smo na savjet pravne službe protiv Fimi medije pokrenuli sudski spor – kazao je Violić ustvrdivši da mu je suradnju s tom agencijom preporučio bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić.
– Znao sam da je Barišić prva osoba do premijera i da je u stanju omogućiti da na svečanost dođu svi ministri – kazao je Violić za čiju je tvrtku Fimi medija organizirala svečanost u povodu 25. obljetnice osnutka ACI-ja.

Kada su u pitanju sve navodne sporne radnje Violića na štetu ACI-a, izvor tvrdi da se radi o iznosima koji su razmjerno visoki kad je u pitanju korist pojedinca, no one ipak nisu ugrozile poslovanje tvrtke koja je još uvijek visokolikvidna zdrava tvrtka s niskom zaduženošću, koja je lani ostvarila 19,3 milijuna kuna dobiti.
– Poslovanje ACI-a ni na koji način nije dovedeno u pitanje, no da nije bilo takvih aktivnosti tvrtka bi bila još likvidnija i još profitabilnija – uvjeren je izvor.

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist