Peškafondo

Bitka za ljevicu i drugi krug

Bitka za ljevicu i drugi krug

Možda nismo ni svjesni koliko će ovi izbori biti neizvjesni. Poznato je šest kandidata za gradonačelnika i malo je moguće da se još netko ozbiljan upetlja u izbor. Iz ponuđenog jedno je sasvim sigurno – gotovo svi imaju šansu ući u drugi krug, a dalje… što im (nam) Bog da.

Nažalost, odmah u početku eliminirala bih mladog haesesovca Željka Raguža. Dubrovniku nedostaje mladih i ambicioznih lica, no primjer Raguža može poslužiti kao prikaz kako se ne vodi kampanja. Dovoljno rano je objavljena njegova kandidatura, ali osim toga ništa konkretno nije učinjeno kako bi birači upoznali tog mladića. Tko je Željko Raguž? Vjerujem da će mnogi to isto pitanje postaviti i u nedjelju, 19. svibnja kad na glasačkom listiću ugledaju njegovo ime.

Najveća zbrka je na ljevici. Za razliku od prije četiri godine, kada smo imali veliku koaliciju esdepea, haenesa, haeselesa, Pera V. i umirovljenika, za ove izbore imamo potpuno drukčiju situaciju. Svatko ide samostalno, a u taj skučen prostor upetljao im se još i kandidat Laburista. 

A sad krenimo redom, od aktualnog gradonačelnika.
Andro Vlahušić vodi izvrsnu kampanju. Nadoknađuje sve propušteno u posljednje tri i pol godine. Evo baš asfaltira Ilijinu glavicu i kopa prvi gradski pothodnik, obilazi, i po danu i po noći, gradska gradilišta, i samo zlobnici mogu proći pored razrovanih ulica i reći da se po Gradu ništa ne radi. Zaslužuje čistu peticu za tempiranje radova. A tko će glasovati za Vlahušića? Vjerojatno oni koji ne vide bolji izbor i/ili namjerno zaboravljaju sve Vlahušićeve 'grijehe' (a bilo ih je, uostalom prvi je hrvatski gradonačelnik s sudskom presudom, mada, još uvijek nepravomoćnom). Dobra izlika za takve, koji bi Vlahušiću mogli dati glas, je ona kako je više učinio nego štete napravio. Pitanje je samo u kojem će se trenutku početi migoljiti kosturi iz njegovih ormara… 

A Šalja? Njegov zamjenik, danas je kandidat esdepea za gradonačelničku funkciju. To što je do jučer njegova stranka participirala u vlasti i bila gotovo slijepi promatrač svih Vlahušićevih egzibicija, Šalji ipak ne treba stvarati razlog za (pre)veliku zabrinutost, jer neće njega iznevjeriti njegovi esdepeovci. Socijaldemokrati imaju odano biračko tijelo čime bi ga glatko mogli dovesti do drugog kruga. Vjerojatno on na to i računa pa osim priopćenja, koje je ovog ponedjeljka uletjelo poput 'padobranca', njegova se kampanja ničim ne naslućuje.

O Matku Bupiću se najviše priča. O njemu je, manje-više, sve poznato, a s druge strane apsolutno se ništa ne zna. Ne zna se ponajprije je li u stanju voditi Grad. I baš mu to daje prednost, ali mu je baš to i najveći nedostatak. S druge pak strane pomalo je zbunjujuće da je na čelu jedne lijeve stranke, a to jesu Lesarovi Laburisti, čovjek koji prema svojim životnim načelima više naginje desnom centru. No, baš činjenica da Laburisti nikad nisu bili na vlasti, a da je Bupić relativno politički anonimus, može postati prevaga pa njemu svoj glas mogu pokloniti nezadovoljnici. I oni s lijeve, ali i s desne strane.

Nećemo još na desnicu. Ostao je Pero V., odnosno njegov Dubrovački demokratski sabor. Osim pokajničke retorike koju je imao u prvom obraćanju javnost predstavljajući sebe i svoju listu, kod Pera dedeesovca se ne smije zanemariti njegova 'teka'. Zaposlio je on u posljednje četiri godine par stotina ljudi, učinio bezbroj usluga, podijelio gomilu savjeta i sve to zapisao. A baš 19. svibnja će biti dan kada se poravnavaju konti.

I na kraju Teo Andrić, hadezeov kandidat za gradonačelnika. Okupio je oko sebe nekakvu desnicu, ali više da mu ne čine štetu, nego da mu donesu koristi. Hadeze dobro zna gotovo svaki glas, jer njihovo je glasačko tijelo, kao i kod esdepea, vojnički ustrojeno. I samo je pitanje koliki će odaziv te nedjelje biti na biralištima. Hadeze svakako priželjkuje što manji izlazak glasača.
Sve u svemu, bit će čupavo do drugog kruga. A tamo, u drugom? Tamo je sve moguće…

Adio Vam
 

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović