Kultura

BITI ARHITEKT U REPUBLICI Iznimno predavanje dr. sc. Anite Ruso o Marinu Groppelliju

BITI ARHITEKT U REPUBLICI Iznimno predavanje dr. sc. Anite Ruso o Marinu Groppelliju

Društvo arhitekata Dubrovnik u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik najavilo je večerašnjim predavanjem dr. sc. Anite Ruso u Galeriji Dulčić Masle Pulitika ciklus redovitih mjesečnih predavanja otvorenih za javnost.

Povjesničarka umjetnosti dr. sc. Anita Ruso izložila je mnoštvu okupljenih temu ‘Biti arhitekt u Dubrovačkoj Republici – priča o Marinu Groppelliju i suradnji dubrovačkoga Senata s inozemnim arhitektima’, potkrijepljenu brojnim zanimljivim primjerima iz povijesti života Republike.

Marino Groppelli (1662.-1728.) jedan je od brojnih stranih arhitekata koji su radili za Dubrovačku Republiku. Međutim, jedini je Venecijanac kojemu je povjeren projekt od tolike identitetske važnosti za Dubrovnik, navodi se na stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra u opisu predavanja koje je pojasnilo, kroz primjer Marina Groppellija, društvenu ulogu inozemnih arhitekata koji su usko surađivali s dubrovačkim Senatom – naručiteljem dubrovačke javne reprezentativne arhitekture (sakralne i profane).

Na istom primjeru, Ruso je u uvodnom dijelu predavanja pojasnila funkcioniranje arhitekata unutar javnog ustrojstva Dubrovačke Republike, te novo poimanje gradskog prostora upravo na primjeru nove crkve sv. Vlaha.

MNJ

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist