Zanimljivosti

BISKUPI SLOŽNI ‘Izbori će gurnuti Božić u stranu’

BISKUPI SLOŽNI 'Izbori će gurnuti Božić u stranu'

Crkveni vrh nije zadovoljan datumom predsjedničkih izbora, koji pada u blagdansko, tj. božićno vrijeme. Reklo je to za Večernji list više biskupa i nadbiskupa koje su pitali što misle o tome da su izbori najavljeni za 28. prosinca, tj. u vrijeme kojemu prethodi intenzivan vjerski život s polnoćkama na Badnjak i božićnim misama, blagoslovom doma, misama zahvalnicama za kraj godine.

Politizacija blagdana

– Već smo prije četiri godine upozorili da božićno vrijeme i blagdansko ozračje nije najbolje vrijeme za raspisivanje izbora, ali očito nas nitko ne sluša i onima koji određuju datum izbora nije stalo do našeg mišljenja. Ja sam to čak rekao i na božićnoj misi! Smeta mi, naime, da se svečanost Božića na taj način gura ustranu. A prijeti i opasnost politizacije blagdana – rekao nam je jedan od vodećih hrvatskih biskupa, koji je u ovoj “mini anketi” htio ostati anoniman, jer će se biskupi Hrvatske biskupske konferencije oglasiti zajedničkim pismom vjernicima i ljudima dobre volje te ih pozvati da izađu na izbore neposredno prije njih, tj. u tijeku predizborne kampanje.

– Očito je da se to ponavlja i žao mi je da je tako – komentirao je kratko jedan od biskupa sa sjevera, dok je jednog njegova kolegu s juga pitanje o datumu izbora zateklo posve nespremna pa nam je rekao da ga to “uopće ne zanima u ovome trenutku”.

– Ne samo da ih ne zanima naše mišljenje, nego ih ne zanima ni mišljenje ljudi. Oni koji odlučuju drže se one “koga briga”, pa odluke donose u nekim svojim kuhinjama – rekao nam je pomalo rezignirano jedan od biskupa, koji je inače oštriji kritičar aktualne vlasti.

Biskupi sami odlučuju

Dakako, svaki biskup o tome hoće li primiti nekoga od kandidata prije izbora odlučuje sam, premda je načelni stav i upute koje dobivaju već neko vrijeme da se što više distanciraju od politike i da se ne daju uvući u političke obračune. A što se i pokazalo svojevrsnom distancijom oko prikupljanja potpisa za referendum o preferencijalnom glasanju, gdje je crkveni vrh bio vrlo suzdržan upravo zato što je bila riječ isključivo o političkom pitanju.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist