Crna kronika

Biskup Uzinić zatražio oprost zbog dva nestala relikvijara

Procesija sveti Vlaho

Dva relikvijara, za koja se smatralo da su čuvana u riznici Katedrale, nestala su.

Riječ je o relikvijaru koji se vodi pod brojem 109., relikvijaru moći noge sv. Teodora i sv. Eustahija, rad u drvu, srebrnom limu, pozlati itd. Vrijeme nastanka je druga polovica 14. stoljeća. Drugi relikvijar koji je nestao vodi se pod brojem 110. Riječ je o relikvijaru moći više svetaca u obliku ruke. To je relikvijar ruke sv. Uršule i kože sv. Bartolomeja, te sv. Marte, sv. Marka i drugih. Materijal je srebrni lim djelomično pozlaćen, dlan i prsti su srebrni, nadlaktica i podlaktica pozlaćeni. Vrijeme nastanka je također 14. stoljeće.

– Ne znamo kad su ti relikvijari nestali iz naše riznice, niti jesu li zagubljeni ili ukradeni – ustvrdio je biskup Mate Uzinić nakon večernjeg euharistijskog slavlja na Veliki ponedjeljak te vjernicima ispričao kronologiju događanja od kad je biskupija saznala da nema relikvijara.

– Nakon što je utvrđeno da tih dvaju relikvijara nema, mi smo o tom službeno obaviješteni 7. travnja pisanim putem od strane Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Odmah po saznanju obavijestili smo policiju i dostavili im svu raspoloživu dokumentaciju o relikvijarima. Nakon što su policijski službenici obavili određene izvide 8. travnja predstavnik Dubrovačke biskupije podnio je prijavu zbog nestanka relikvijara – rekao je biskup.

Dodao je kako se očito treba još više i dodatno potruditi da se slične stvari u budućnosti ne bi ponavljale. Biskup je od vjernika zatražio oprost jer se očito na pravi način nije vodila briga o njima i izrazio nadu da će ova prijava pomoći da se dođe do relikvijara i da se ponovo vrate na mjesto.

Biskup je napomenuo kako je vijest o nestanku želio priopćiti prvo vjernicima i namjeravao je to učiniti slijedećeg ponedjeljka navečer kada u katedralu budu donesene moći Ivana Pavla II. uz Susret hrvatske katoličke mladeži i Papino proglašenje svetim 27. travnja. S obzirom da su nestanak relikvijara mediji već objavili, odlučio je to učiniti večeras.

– Vama je poznato da naša katedrala ima više kapelica. Jedna od najvrijednijih je naša riznica koja je također jedna od kapelica naše katedrale u kojoj se čuvaju moći svetaca. U tu riznicu će biti pohranjene i moći blaženog, uskoro svetog, Ivana Pavla II., počasnog građanina Dubrovnika. Moja je dužnost kao biskupa ove mjesne Crkve, koji je, uz sve obveze, zadužen za čuvanje i onog što su naši preci ostavili, objaviti da su iz naše katedrale nestala dva relikvijara – rekao je dubrovački biskup.

Podsjetimo, relikvija (ili moći) je opipljiv predmet koji je kroz povijest bio, a i danas jest, predmet religioznog štovanja vjernika ne zbog njega samoga niti zbog čudesne moći koju on sam ima, nego zbog veze s osobom čija je to relikvija, a koja je sveto živjela ovaj život. Takve osobe su vjernicima uzori, primjeri i poticaji za bolje življenje života, ali i zagovornici kod Boga.

Od početka kršćanstva, pojedinci su smatrali moći načinom da se približe tim osobama nakon završetka njihovog ovozemnog života te na taj način stvore veću povezanost s Bogom.

 

Izvor: Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist