Grad

Biskup Uzinić po prvi put posjetio Židovsku općinu u Dubrovniku

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić posjetio je u utorak po prvi put Židovsku općinu u Dubrovniku.
Predsjednica Židovske općine Sabrina Horović ovom prilikom je iskazala zadovoljstvo što se posjet dogodio upravo između vremena Haunke i Božića.
– U nedjelju smo slavili Hanuku i upalili osmu svjećicu, a vi ste upalili treću svijeću došašća. Mislim da u tome ima neke simbolike. Ta svjetlost znači nadu u nešto dobro. Znači trajnost, a to se sigurno može reći za Židovsku općinu u Dubrovniku koja službeno traje od 1563. godine iako ima podataka iz ranijih stoljeća, čak i iz 11. stoljeća – rekla je Horović te dodala kako ovaj susret promatra i kroz zaključak Vatikanovog povjerenstva za odnos katolika i židova od 10. prosinca ove godine.
– U njemu je jako bitna točka u kojoj se traži još bolje razumijevanje između katolika i židova i da se uvijek zalažu protiv antisemitizma i progona židova. Ovaj grad je to dokazao kroz sva ova stoljeća življenja židova u Dubrovniku – rekla je Horović.
Biskup Uzinić se ovom prilikom ispričao zbog toga što je današnji posjet njegov prvi službeni posjet.
– Skoro sam pet godina ovdje i zaista sam predugo čekao i na tome mi je iskreno žao. Želim i ja izraziti zadovoljstvo zbog dokumenta o odnosima katolika i židova koji okreće, nadam se konačno, stranicu svega onoga što nije bilo dobro i omogućuje nam da zajednički gradimo bolje stranice i bolju budućnost – rekao je Uzinić te istaknuo kako je ovaj posjet i u ozračju blagdana Hanuke.
-To je zanimljiv blagdan je pokazuje i židovima i katolicima potrebu ustrajavanja na posebnosti i na onome što jesmo. Nitko nam ne može oduzeti naš identitet i vjeru, ali pokazuje i kako je moguće ostajući svoj, biti zajedno s drugima – rekao je Uzinić.

Pročitajte još

Plaže u Zatonu, Suđurđu i na Kalamoti ‘skockane’ za kupače

Dulist

U Stupi i na Boninovu odana počast poginulim braniteljima

Dulist

HVALEVRIJEDNA SURADNJA Potpisan ugovor između DPDS-a i Zaklade Caboga Stiftung

Dulist