Aktualno

Biskup Uzinić: Očuvajmo duhovne vrijednosti

Biskup Uzinić: Očuvajmo duhovne vrijednosti

Središnje misno slavlje povodom dana našeg nebeskog zaštitnika Svetoga Vlaha

u dubrovačkoj katedrali pohodio je danas velik broj Dubrovčana.

Misno slavlje predvodio je dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić kojemu je ovo prva Festa svetoga Vlaha otkad je imenovan biskupom, pa je svojim razmišljanjima na današnjoj propovijedi pridodao jednu osobnu notu. Osvrnuvši se na dva životna razdoblja Svetoga Vlaha, prvog kada je ubijen kao mladi biskup u dobi od 36 godina, i drugoga kada je postao zaštitnikom Dubrovnika, nakon što ga je davne 971. spasio od Mletaka.

Biskup Uzinić svoju je propovijed danas počeo razmišljanjem petogodišnjeg dječaka, koji je na pitanje što je to biskup odgovorio da je biskup „važan i da ima puno posla te da ima puno sluga, ali da nije nikada čuo da je biskup svet“. A upravo to je ono najvažnije, naglasio je biskup Uzinić.:

– Biti svet, to je najvažnije, jer sve drugo postaje manje važno pred tom činjenicom jesam li svet ili ne. Ako je sveti Vlaho bio svet, onda i biskup mora pokušati biti svet. Da bi onima o kojima brine bio poticaj na putu prema svetosti – rekao je dodavši da ga mnogi Dubrovčani smatraju još uvijek novima i mladim biskupom.

– Po mladosti sličan sam Svetom Vlahu, a starijem Svetom Vlahu sam također sličan premda nemam bradu, ali imam sijedu kosu i biskupsku službu. Zbog toga se usuđujem ponoviti Isusove riječi: Ne mislite da sam došao donijeti mir na zemlju, nego mač – istaknuo je biskup iznijevši ono što danas predstavlja dubrovački „nemir i mletačko brodovlje“.

To su pojedini dijelovi naše biskupije koji su u potpunosti opustjeli, pa i sam Grad u kojem se sve manje živi, te on postaje muzej, dok mnoštvo obitelji prolazi kroz duhovnu krizu, a u isto vrijeme nedjeljne su nam mise sve praznije, osobito kada je riječ o mladima i osobama srednje životne dobi. Također, naši svećenici i redovnice sve su stariji, sve teže obavljaju svoju pastoralnu službu a novih zvanja skoro pa uopće nema. U isto to vrijeme mnoge zastrašuju crne statistike vezane za mlade ljude.

Stoga, poručio je biskup, moramo očuvati svoje duhovne vrijednosti, a svoj dio odgovornosti u odgoju mladih moraju podjednako preuzeti obitelji, škole, Crkva, i cjelokupno društvo kako ne bi bilo kasno.

I dok je kiša nemilosrdno padala pred sam početak misnog slavlja, čini se da je Sveti Vlaho ponovno učinio čudo. Pred sam kraj slavlja, kiša je prestala, i održana je tradicionalna procesija s barjacma i relikvijama našeg parca ulicama Grada. Ili kako je don Stanko Lasić lijepo prenio riječi biskupa Uzinića „Procesija ide, jer narod to želi“.
 

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo