Zanimljivosti

Biskup Uzinić na hodočašću Hrvata u Švedskoj

Biskup Uzinić na hodočašću Hrvata u Švedskoj

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodit će u subotu, 25. svibnja, središnje euharistijsko slavlje na Četrnaestom hodočašću Hrvata Skandinavije u Vadstenu, gradu sv. Brigite, u Godini vjere.

Misa počinje u 11.30, suslavit će hrvatski svećenici u Skandinaviji, a pjevat će zbor Hrvatske katoličke misije iz Stockholma.

Moto hodočašća je: "I obrisat će Bog svaku suzu s njihovih očiju, i više neće biti smrti, ni tuge, ni vike, ni boli više neće biti". Hodočasnici će prije mise imati mogućnost za sakrament pomirenja i posjet grobu sv. Brigite, a u 14.30 sati bit će koncert hrvatskih plesova, kola i pjesama u sportskoj dvorani Ishallen. Gostuju: HKD Jadran iz Malmö-a, HKD Plitvice iz Skillingaryd-a Vaggeryd-a, HKD Sokadija iz Göteborga i drugi.

Sv. Brigita, najpoznatija svetica sjevera Europe, bila je majka osmero djece te ih je odgajala u kršćanskom duhu, kako joj je u jednom viđenju rekla Gospa: "Nastoj oko toga da tvoja djeca postanu i moja!" Poslije smrti muža angažirala se u javnom životu Crkve i Europe ondašnjeg vremena, posredujući između zavađenih kraljeva, zauzimajući se za povratak papa iz Avignona u Rim, a postala je i jedna od najpoznatijih hodočasnica u Svetu zemlju. Među katolicima do danas su ostale poznate i rado moljene privatne pobožnosti: Petanest molitava sv. Brigite i Sedam molitava sv. Brigite.

Pročitajte još

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist