Zanimljivosti

Biskup Uzinić na hodočašću Hrvata u Švedskoj

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodit će u subotu, 25. svibnja, središnje euharistijsko slavlje na Četrnaestom hodočašću Hrvata Skandinavije u Vadstenu, gradu sv. Brigite, u Godini vjere.

Misa počinje u 11.30, suslavit će hrvatski svećenici u Skandinaviji, a pjevat će zbor Hrvatske katoličke misije iz Stockholma.

Moto hodočašća je: "I obrisat će Bog svaku suzu s njihovih očiju, i više neće biti smrti, ni tuge, ni vike, ni boli više neće biti". Hodočasnici će prije mise imati mogućnost za sakrament pomirenja i posjet grobu sv. Brigite, a u 14.30 sati bit će koncert hrvatskih plesova, kola i pjesama u sportskoj dvorani Ishallen. Gostuju: HKD Jadran iz Malmö-a, HKD Plitvice iz Skillingaryd-a Vaggeryd-a, HKD Sokadija iz Göteborga i drugi.

Sv. Brigita, najpoznatija svetica sjevera Europe, bila je majka osmero djece te ih je odgajala u kršćanskom duhu, kako joj je u jednom viđenju rekla Gospa: "Nastoj oko toga da tvoja djeca postanu i moja!" Poslije smrti muža angažirala se u javnom životu Crkve i Europe ondašnjeg vremena, posredujući između zavađenih kraljeva, zauzimajući se za povratak papa iz Avignona u Rim, a postala je i jedna od najpoznatijih hodočasnica u Svetu zemlju. Među katolicima do danas su ostale poznate i rado moljene privatne pobožnosti: Petanest molitava sv. Brigite i Sedam molitava sv. Brigite.

Pročitajte još

Videoserijal nadbiskupa Želimira Pulića o Ivanu Pavlu II, počasnom građaninu Grada Dubrovnika

Dulist

POŠALJITE STARE FOTOGRAFIJE KROVOVA Sudjelujte u dokumentaciji pete fasade Grada

Dulist

CRTICE IZ MALE BRAĆE Fra Nediljko i mirno jutro uz njegove golubove

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija