Zanimljivosti

Biskup Uzinić: Jubileji su naša prilika

Biskup Uzinić: Jubileji su naša prilika

Uz 300. godišnjicu dubrovačke katedrale, nakon hodočašća Župe sv. Andrije, u Kazalištu Marina Držića održana je promocija dokumentarnog filma o dubrovačkoj Katedrali. Autor dokumentarca koji je snimljen u produkcija Dubrovačke televizije je Tonko Jović.

– Osjećam se počašćenim u ulozi starijeg domaćina povodom 300. obljetnice početka bogoslužja u našoj crkvi. Vjerujem da ste svi sretni što ste dionici ove proslave. Ona je izvrsna prilika da se podsjetimo da se naš Grad gradio, rušio i obnavljao s našom Katedralom i da ona nije samo prostorno već i stvarno središte našeg Grada i njegove duge i slavne prošlosti, majka svih naših crkava, zalog naše budućnosti – rekao je katedralni župnik don Stanko Lasić.

– Ono što su naši pređi vjerno gradili nastavimo i mi strpljivo, ustrajno pod okriljem Gospe Velike zaštitnice naše Katedrale i Svetoga Vlaha – zaključio je.

– 300 godina Katedrale, 400. godina Stjepana Gradića, 1700 godina slobode kršćanstva, sve jubileji do jubileja. Pomalo se plašim tih jubileja. Jer mi se čini da nas previše vraćaju u prošlost a mi nismo pozvani živjeti ni prošlost ni budućnost. Pozvani smo živjeti sadašnjost. Ako pogledamo naš Grad, i našu Katedralu primjećujemo da je to daleko od one slave koju  slavimo o 300. obljetnici. Ne mislim na ljepotu građevine i našeg Grada kojemu se dive turisti nego mislim na Grad koji čine ljudi i na Katedralu koju čine njeni vjernici. A njih je sve manje. Kao da slaveći jubilej pokušavamo to staviti u neki drugi plan, utješiti se promišljanjem o prošlosti. Ali bi trebali živjeti sada i sada vidjeti što treba napraviti kako bi bilo drugačije, da bi naša Katedrala doista  bila Katedrala ispunjena vjernicima, da bi naš Grad doista  bio Grad u kojemu se živi. Ipak mislim da su jubileji naša šansa, naša prilika – naglasio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Ovom prigodom dodijeljene su zahvalnice zaslužnim ustanovama, institucijama ali i pojedinicima. Zahvalnice su tako dobili Dubrovačke ljetne igre, Radio Dubrovnik, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Građevinar Quelin, Zavod za obnovu Dubrovnika, Konzervatorski odjel u Dubrovniku, Biskupijsko sjemenište u Dubrovniku, don Slavko Grubišić, Županija Dubrovačko-neretvanska te Grad Dubrovnik.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist