Zanimljivosti

Biskup oprao noge dvanaestorici

Misu večere Gospodnje u dubrovačkoj katedrali sinoć, na Veliki četvrtak predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Tijekom euharistijskog slavlja, u obredu pranja nogu, biskup je oprao noge dvanaestorici muškaraca: Filku Kačiću, Peru Bajurinu, Goranu Martiću, Nikoli Beusanu, Vedranu Alborghetiju, Josipu Žuveli, Stijepu Ruščiću, Dubravku Medu, Dobroslavu Zaniniju, Robertu Kralju, Željku Lepešu i Antoniju Đanoviću.

Ove godine, budući se u njoj obilježava 300 godina od dovršenja katedrale, pozvani su svi apostoli kojima su od 1991. u katedrali prane noge. Neki su već pokojni, neki nisu bili u mogućnosti doći, no pozivu se odazvalo oko 150 apostola.

U propovijedi biskup je kazao da se obično misli kako da je lakše prihvatiti nečiju ljubav, nego nekoga ljubiti. No, kazao je da kad je u pitanju Isus i ona ljubav kojom nas on ljubi, to i nije tako, te da zbog krivo usmjerene zabrinutosti niti ne uspijemo otkriti neizmjernu Kristovu ljubav prema nama, a ta ljubav je jedina ljubav koja nas može ispuniti i učiniti radosnima na slavu Božju, a za naše osobno dobro i dobro ljudi koji nas okružuju.

– Zamolimo u ovoj oproštajnoj večeri milost otvorenosti onoj ljubavi koju nam Gospodin nudi da bi shvatili kako našu pažnju i zabrinutost trebamo usmjeriti ne na nas same i ono što mi činimo, već na njega, Gospodina, i ono što on čini i nudi nama. Prihvatimo večeras da nam on, Gospodin, opere noge, prihvatimo njegovu ljubav koja nas čisti, prihvatimo Gospodina koji nam oprašta, prihvatimo njegovu žrtvu za nas – kazao je biskup, te nastavio:

– Ljubljeni smo da bismo ljubili, a što znači da onaj tko je shvatio da je od Boga ljubljen, koji ima srce koje iskusilo Božju ljubav, jednostavno tu ljubav mora širiti oko sebe kroz ljubav prema braći i sestrama, onima s kojima živi i dijeli život koji mu je darovan, počinjući od članova vlastite obitelji, svojih prijatelja i poznanika, ali i biti otvoren svima koje će mu često život dovesti ususret, onima koji su najpotrebniji i najgladniji ljudske pažnje i ljubavi – istaknuo je biskup Uzinić.

Nakon euharistijskog slavlja Presveto je preneseno u svetohranište, te je uslijedilo kratko klanjanje.

Pročitajte još

ALARM ZBOG ZMIJE Zatonski vatrogasci intervenirali zbog kravosasa

Dulist

‘GRADA GLADAN’ Važno je odrediti identitet naših javnih prostora

Dulist

Bivši Jugaš spasio od utapanja desetoro kupača

Dulist