Zanimljivosti

Biskup oprao noge dvanaestorici

Biskup oprao noge dvanaestorici

Misu večere Gospodnje u dubrovačkoj katedrali sinoć, na Veliki četvrtak predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Tijekom euharistijskog slavlja, u obredu pranja nogu, biskup je oprao noge dvanaestorici muškaraca: Filku Kačiću, Peru Bajurinu, Goranu Martiću, Nikoli Beusanu, Vedranu Alborghetiju, Josipu Žuveli, Stijepu Ruščiću, Dubravku Medu, Dobroslavu Zaniniju, Robertu Kralju, Željku Lepešu i Antoniju Đanoviću.

Ove godine, budući se u njoj obilježava 300 godina od dovršenja katedrale, pozvani su svi apostoli kojima su od 1991. u katedrali prane noge. Neki su već pokojni, neki nisu bili u mogućnosti doći, no pozivu se odazvalo oko 150 apostola.

U propovijedi biskup je kazao da se obično misli kako da je lakše prihvatiti nečiju ljubav, nego nekoga ljubiti. No, kazao je da kad je u pitanju Isus i ona ljubav kojom nas on ljubi, to i nije tako, te da zbog krivo usmjerene zabrinutosti niti ne uspijemo otkriti neizmjernu Kristovu ljubav prema nama, a ta ljubav je jedina ljubav koja nas može ispuniti i učiniti radosnima na slavu Božju, a za naše osobno dobro i dobro ljudi koji nas okružuju.

– Zamolimo u ovoj oproštajnoj večeri milost otvorenosti onoj ljubavi koju nam Gospodin nudi da bi shvatili kako našu pažnju i zabrinutost trebamo usmjeriti ne na nas same i ono što mi činimo, već na njega, Gospodina, i ono što on čini i nudi nama. Prihvatimo večeras da nam on, Gospodin, opere noge, prihvatimo njegovu ljubav koja nas čisti, prihvatimo Gospodina koji nam oprašta, prihvatimo njegovu žrtvu za nas – kazao je biskup, te nastavio:

– Ljubljeni smo da bismo ljubili, a što znači da onaj tko je shvatio da je od Boga ljubljen, koji ima srce koje iskusilo Božju ljubav, jednostavno tu ljubav mora širiti oko sebe kroz ljubav prema braći i sestrama, onima s kojima živi i dijeli život koji mu je darovan, počinjući od članova vlastite obitelji, svojih prijatelja i poznanika, ali i biti otvoren svima koje će mu često život dovesti ususret, onima koji su najpotrebniji i najgladniji ljudske pažnje i ljubavi – istaknuo je biskup Uzinić.

Nakon euharistijskog slavlja Presveto je preneseno u svetohranište, te je uslijedilo kratko klanjanje.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist