Aktualno

„Biser Dubrovnika“ kreće početkom 2014.

„Biser Dubrovnika“ kreće početkom 2014.

Na sjednici Županijske skupštine u petak, 19. srpnja, usvojene su Izmjene i dopune Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, kojima se golfsko igralište s Lisačkih rudina prebacilo na lokaciju Tri Sestrice, područje budućeg projekta „Pearl of Dubrovnik“ („Biser Dubrovnika“), kojeg razvija hrvatski poduzetnik Vicenco Blagaić.

Uz medijski vrlo popraćen posjet Hrvatskoj malezijskog ulagača Vincenta Tana, koji na Sestricama želi graditi hotel za „Four Seasons“, te očekivano skoro prihvaćanje UPU-a Općine Dubrovačko primorje, bit će tako postignuti konkretni koraci ka konačnom ostvarenju projekta ukupne vrijednosti preko milijardu eura.
– Zasad je procedura oko UPU-a koji se tiče projekta na lokaciji Tri Sestrice došla kraju, a to je zadnji korak pred početak gradnje. Procedura za UPU je odrađena u proteklih šest mjeseci, imamo sve potrebne dokumente, mišljenja i odobrenja. UPU uskoro ide na glasovanje u Općini Dubrovačko primorje i prije toga nismo htjeli ništa niti završavati niti objavljivati – objašnjava za duList 'otac' projekta Vicenco Blagaić.

Ističe kako su zemlje odakle dolazi ulagački kapital, osim Hrvatske i SAD-a, uglavnom iz Azije (Singapur, Hong Kong i Katar).
– Nažalost, sav kapital je sad u Aziji. Tu su se u posljednjim godinama Europa i Amerika potpuno iscrpili. U protekle tri godine obišli smo cijeli svijet i izlagali smo na najvećim sajmovima. Ti ulagači nisu od danas, već dolaze kao rezultat rada dugi niz godina. Osobno sam više vremena u te tri godine proveo u zrakoplovu, nego u Hrvatskoj – objašnjava Blagaić, koji nam je dao i nešto više infomacija o planovima s malezijskim ulagačem.
 
Tanove ozbiljne namjere
 
– Gospodin Vincent Tan samo je jedan od desetak ulagača i zainteresiran je za jedan od sedam hotela. S njim smo potpisali predugovor za jedan hotel, kao što smo napravili za još tri hotela s drugim ulagačima. Gospodin Tan je u tih 70 tisuća kvadrata parcele osobno spreman uložiti od 60 do 90 milijuna kuna. Mi pritom ostajemo manjinski partneri i suvlasnici 25 posto hotela – kaže Blagaić.

Objašnjava kako će se ovo veliko ulaganje odvijati u više faza. Samo u prvoj fazi projekt je podijeljen u dvadesetak dijelova. Planirana je marina za megajahte s 400 vezova, sedam hotela, a za kojih četiri već postoji ulagač, dok će tri graditi sami. Zatim su tu 220 vila, 500 apartmana, shopping ulica, golf teren sa 27 rupa… Ukupno bi sve to vrijedilo 920 milijuna eura, procjena je Vicenca Blagaića.

Blagaić očekuje da bi se izgradnja infrastrukture pokrenula već krajem 2013. godine, dok bi izgradnja marine, hotela i apartmana krenula već početkom 2014. godine, kako bi prvi dio bio gotov do ljeta 2015. godine.
– Mi smo zapravo što se tiče infrastrukture već i počeli, a na jesen ćemo ozbiljnije krenuti s procedurom za struju, vodu, kanalizaciju, ceste i ostalo. Sad počinjemo razvijati projekte i tražiti građevinsku dozvolu za svaki pojedinačni projekt. S tim da će sve ovisiti o željama naših ulagača. To više nije ni političko ni proceduralno pitanje, već samo tehničko – objašnjava Blagaić, koji ističe kako je projekt na području Tri Sestrice sad njegov jedini projekt, jer 'svega drugog se riješio'.

– Treba reći kako ovaj projekt osim područja Tri Sestrice uključuje još neke zone, od kojih je jedna u Općini Ravno u BiH, druge tri zone su bliže glavnoj lokaciji, ali sve je vezano za Tri Sestrice – zaključuje Blagaić.
 

Zaboravljeni projekt
A gdje je Dubrovnik Boat Show?

 
Zanimalo nas je kakva je situacija s manifestacijom Dubrovnik Boat Show, koja se, prema zamisli gradonačelnika Andra Vlahušića, trebala održavati svake godine između Božića i Nove godine.
– Osobno sam odustao od tog projekta jer je u nautičkom sektoru zavladala velika kriza, a tada je Lučka uprava Dubrovnik, koja upravlja prostorom u kojem smo namjeravali održati taj događaj, dala preveliku cijenu i to nam je bilo preskupo za izvesti. Procijenili smo da još nije vrijeme, što ne znači da se neće dogoditi – ističe Blagaić.
Inače, Split Boat Show održava se već petnaestu godinu. Ipak, interes je manji jer je nautički sektor u velikom padu, a Blagaić je upravljanje tim događajem prenio na druge ljude iz svog tima.
– Svim svojim mislima i energijom sam na projektu Tri Sestrice – dodaje Blagaić.

 

Malezijski mogul
Tko je Vincent Tan?

Vincent Tan jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu i deveti najbogatiji Malezijac. Prema časopisu Forbes, Tan je 'težak' oko 1,3 milijarde dolara. Vlasnik je jednog od najvećih malezijskih konzorcija Berjaya Group koja se kroz svojih 800 tvrtki, između ostalog, bavi nekretninama, hotelijerstvom i golf terenima. Također, vlasnik je više od 50 hotela po cijelom svijetu, a od 2010. godine drži tridesetak posto dionica nogometnog kluba Cardiff City.  Oženjen je i otac 11 djece.
 

 

Koga uopće zanima nogomet
Dubrovački Abramovič?

Zanimljivo je bilo pratiti i medijsku priču o interesu malezijskog ulagača Vincenta Tana za kupnju nogometnog kluba HNK Dubrovnika 1919. O tom projektu već su vođeni razgovori s gradonačelnikom Vlahušićem i vodstvom kluba. Tan nije bez iskustva u nogometnom menadžmentu. Godine 2010. kupio je Cardiff City te ga ove godine uveo u Prvu ligu.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist