Zanimljivosti

Bilo je i učenja i zabave!

Studenti, fakultet (Shutterstock Images LLC)

Kaže se da je studentsko doba najljepše razdoblje u životu. Ako se zanemari učenje i koliko toliko naporan rad na fakultetu, tu su mnogobrojne prednosti koje studenti dobivaju odlaskom na fakultet. Dok studirate, iskoristite sve što studentski život pruža, možda kasnije u životu neće više biti prilike za to!

Odlazak od roditeljske kuće, početak samostalnosti, beskrajna zabava, sve one stvari koje niste mogli raditi dok ste bili srednjoškolci… Studij je prilika da se maknete od svoje svakodnevice i okrenete novu stranicu u vašem životu. Unatoč često "groznim" stanovima i stanodavcima, uglavnom ne tako kvalitetnom hranom u menzama te besparicom na kraju mjeseca, ipak nekako prevlada veselje i dobra zabava, nezaboravne uspomene i vječna prijateljstva koja se grade upravo u to doba. Pa i jedna smješna izreka kaže: "Dobar je ovaj studentski život, još da se ne mora učiti".
 
UČENJE UZ LITRE KAVE
 
I nekad i danas studenti su učili po cijelu noć uz litre i litre kave, no prije nije bilo današnjih tehnoloških i inih mogućnosti za učenje. Današnji studenti žive na potpuno drukčiji način. Okupirani su novim medijima, internetom, televizijom i  novim mrežama, a pojavili su se i novi načini svladavanja gradiva. Ne zaboravimo i najčešći oblik učenja, onaj ubrzani, sat vremena prije ispita na podu ispred kabineta profesora, uz nezaboravno "što te pitao?". Svakako, potrebno je puno učiti, više se informirati, više putovati i učiti, iskoristiti mogućnost stipendiranja, kojih nekada nije bilo u tolikoj mjeri.
Uz to, uvijek treba odvojiti vremena za druženje, hobije, kavu s prijateljima, kino, kazalište i slično, a budući da većina gradova ima studentske popuste na kulturno-umjetničke i slične programe, te na prijevoz, može se reći kako je studentski život iskorišten do maksimuma.
Naši sugrađani otkrili su na koji način su kombinirali učenje i zabavu na fakultetima diljem zemlje, a i šire…
 

Završila sam Ekonomski fakultet tu u Dubrovniku, a paralelno s njime sam i radila. No, uvijek je bilo vremena za sve. Kako sam već tada plesala u Linđu tri do četiri puta tjedno, večeri su mi bile rezervirane za to. No, kako smo mi u Linđu bili i ekipa, rado sam na taj način provodila svoje vrijeme. Dakle, sve skupa, u studentsko doba stizala sam sve, po danu bih radila, a predvečer bila s Linđovcima. Budući da tada nije bilo redovnog upisa na faks, išla sam vanredno, na što više predavanja, a što ne bih uspjela stići, odrađivala bih putem konzultacija – Dubravka Sarić, ravnateljica FA Linđo.

 

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu bilo je lijepo onu prvu godinu, dok nas nije "uhvatio" rat. Nakon toga, sve je bilo turbulentno, jer su ratne godine donijele i problem s održavanjem predavanja i ispita, budući da su naši profesori, a i neki kolege, odlazili na prvu crtu obrane, a bilo je i izbjeglica. No sve je na kraju dobro finulo, a studentski dani, unatoč ratu, ostali su mi u dobrom sjećanju, pogotovo ta prva, predratna godina. Bilo je i učenja i zabave – Varina Jurica Turk, voditeljica Muzeja suvremene povijesti.

 

Na sarajevskoj Akademiji bilo je opušteno, zanimljivo i radosno se provodilo vrijeme. Sve sam stizala, iako su mi predavanja bila po cijele dane. Počelo bi oko 7 i 15 ujutro, pa bismo od devet do 12 išli na slikanje, te nakon toga opet cijelo popodne. No, bilo je vremena za sve, a kad ste na Akademiji, uvijek je zanimljivo. Moram napomenuti kako je nas u klasi bilo dvadeset, koji smo bili  kolege, ali i prijatelji koji su se družili svi zajedno – Ivana Trostmann, profesorica likovne kulture u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Dubrovnik.

 

Studirao sam matematiku i fiziku prvo u Dubrovniku, a zatim sam prešao u Sarajevo. To su bila teška vremena, jer nije bilo toliko materijalnih sredstava, pa smo studirali i radili istovremeno. Što se tiče zabave, bilo nam je lijepo. Kvalitetne zabave nije nedostajalo, možda je bilo i više nego sada. Glazba na sve strane, te kulturni sadržaji, a danas se, smatram, izgubio taj zabavni dio, nema prostora za kvalitetnu svirku, već se mladi gube po kafićima, slušaju glazbu preko razglasa, a ne "live", i konzumiraju alkohol. Zaista mislim da je studentski život bio bolji nekad – Ivan Prce, predsjednik Županijske skupštine, inače profesor matematike na Sveučilištu u Dubrovniku.

 

Uglavnom sam imala vremena za sve, naravno uz malo više učenja, a manje zabave jer sam fakultet završila u roku. Studirala sam Hrvatski jezik i književnost te Opću lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Imala sam cimericu koja je studirala na istom fakultetu kao i ja, odlično smo se slagale, učile zajedno, nadopunjavale se. Inače, Filozofski fakultet u Zagrebu je specifičan, poznat je po raznim udrugama, pokretima i bila sam jako zadovoljna jer Zagreb pruža studentima mnoge mogućnosti – Sanja Putica, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik i HDZ-ova gradska vijećnica.

 

Davno je to bilo. Sjećam se studentskog doba, naime čovjek je stvoren da ono što je loše zaboravi, a sjeća se dobrih stvari. Tako se i ja sjećam lijepih stvari, kad sam se zabavljao, a naravno manje onih dana kad je trebalo učiti. Fakultet strojarstva u Zagrebu, kojeg sam završio, inače je težak i zahtjevan, morali smo biti i na predavanjima i na vježbama, i nisam baš imao vremena za zafrkanciju, ali mogu se pohvaliti da sam diplomirao strojarstvo, a usput završio „višu školu biljara“ i doktorirao „belu“. Zagreb mi je ostao u lijepom sjećanju, volim i sada poći. Ostao sam u dobrom odnosu s ljudima koji su sa mnom studirali, pa se svake 2 godine okupimo, nas 20-ak. To su ljudi koje je put odnio na razne strane, jedan vrlo zanimljiv krug! – Teo Andrić, gradski vijećnik HDZ-a.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist