Kultura

‘BILA BI MI ČAST I ZADOVOLJSTVO’ Mia Begović otvoreno za DuList o kandidaturi za ravnateljicu našeg teatra

'BILA BI MI ČAST I ZADOVOLJSTVO' Mia Begović otvoreno za DuList o kandidaturi za ravnateljicu našeg teatra

Istina je, kandidirala sam se – potvrdila je za DuList prijavu na ponovljeni natječaj za ravnateljicu KMD-a poznata hrvatska glumica Mia Begović.

Begović je rekla kako je puno radila i razmišljala te kako je sada sama sa sobom – u miru. Ističe kako je program napravljen na temelju tradicije koju ima Dubrovnik kao takav, od Držića, Vojnovića… No, naglasila je kako želi kombinirati tradicionalne i suvremene tekstove. Osim toga, izdvojila je kako joj je također osnova programa okupiti cijeli ansambl za kojeg ima samo riječi hvale.

– Razmišljala sam o cijelom ansamblu. Dok sam radila program, također sam razmišljala o konkretnim ljudima, koji bi igrali konkretne, velike i krasne uloge. Kako bi se za svakoga našla prekrasna uloga, kao jedna u nizu njihovih karijera. Smatram kako dubrovački teatar ima sjajan glumački ansambl. Govorimo o stvarno sjajnim umjetnicima. Program sam naslonila na njih jer vjerujem u te snage, radila sam s tim ljudima, igrala sam jako puno s njima, a ako i nisam, gledala sam ih na sceni. Bila bi mi čast i zadovoljstvo biti dio takvog ansambla. Biti jedna od njih – rekla je Begović.

– Htjela bih da to bude teatar svih žitelja Dubrovačko-neretvanske županije. Jedna od mojih ideja, odnosno pitanja je: ‘Zašto to nije nacioanalan teatar?’. I tu bih uložila ogroman trud jer to Dubrovnik uistinu zaslužuje. Poštujući sve ostale regije i županije… Ali Dubrovnik to apsolutno zaslužuje. Dosadašnjim radom, današnjim suvremenicima i umjetnicima. Ne govorim samo o glumačkom ansamblu, premda je meni prvenstven – kazala je Begović.

Za program se savjetovala s brojnim teatrolozima, ali to će i u budućnosti raditi. Struka je, kako kaže, istaknula kako je program sam po sebi intrigantan, zanimljiv. Nada se najboljem rezultatu, kad i ako bude napravila te predstave, kroz smijeh je rekla Begović.

– U Dubrovniku se puno radi, prekrasnih stvari… Ali na kulturološkoj razini zaslužuje život tijekom 365 dana u godini. S onim ansamblom kojeg imamo. To ne znači kako sam ja protiv gostujućih. Bila sam slobodnjak 17 godina i puno sam toga prošla. Ali smatram, i ponovit ću opet, imamo sjajan dubrovački ansambl – zaključila je Begović.

Ponovljeni natječaj za ravnatelja/icu Kazališta Marina Držića istekao je 26. ožujka, a doznajemo i to kako je, ovaj put, pristiglo nekoliko prijava. Kuverte će se otvoriti kroz nekoliko dana, odnosno zbog mogućih zakašnjelih prijava poslanih poštom Kazališno vijeće sastaje se tek idućeg tjedna.

Foto: Mia Begovic Facebook

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist