Kultura

‘BIJELA KUĆA’ Predstavljena zbirka poezije Elke Nyagolove

'BIJELA KUĆA' Predstavljena zbirka poezije Elke Nyagolove

Nova zbirka pjesama ‘Bijela kuća’ poznate bugarske pjesnikinje Elke Nyagolove predstavljena je u subotu, 16. kolovoza u čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Podsjetimo, Elka Nyagolova je rođena u Dobriču, a živi u Varni na Crnom moru. Diplomirala je filologiju na Sveučilištu Sveti Klement Ohridski u Sofiji i radila je dugo kao novinarka i urednica.

Autorica je 20 zbirki pjesama i dobitnica najviših nacionalnih i međunarodnih nagrada. Član je Upravnog odbora Saveza bugarskih pisaca, predsjednica je Slavenske književne i umjetničke akademije, direktorica Međunarodne asocijacije književnika i publicist za Balkan.

Urednica je književnog časopisa Znaci i brojnih knjiga, prevoditeljica na i sa više slavenskih jezika te organizatorica književnih festivala. Nositeljica je brojnih nagrada te bugarskih i ruskih ordena za kulturu.

Članica upravnog odbora HDK Enerika Bijač istaknula je kako je prava čast predstaviti Elku Nyagolovu dubrovačkoj publici jer ‘Elka i Dubrovnik su dva bisera i dobro pašu jedno drugom’.

Književnik i književni kritičar Đuro Vidmarović kazao je kako je Nyagolova ambasadorica bugarskog pjesništva i spada u sam europski vrh, dodavši kako je je njena poezija prepoznatljiva ne samo po semantici već i melodiji.
– U sjajnoj, nježnoj, lahorastoj i prozračnoj poeziji ženskog pisma i senzibiliteta koju predstavljamo dogodila se sretna simbioza europske razine s bugarskom kulturnom i nacionalnom tradicijom. Ne bježi Elka od toga da je Bugarka i pravoslavka, a poezijom pripada europskom kršćanskom egzistencijalizmu kojeg je odredio Soren Kierkegaard – istaknuo je Vidmarović.

Književnik i urednik Hrvatskog slova Stjepan Šešelj kazao je kako je pjesništvo Elke Nyagolove puno anđela i bjeline koja se provlači mračnim predijelima.
– Elementi i nosivi pojmovi njene poezije su zemlja, biljke, molitva, križ, ljubav. Ljubav, ljubav i opet ljubav – rekao je Šešelj.

Pjesnikinja Elka Nyagolova iskazala je svoju zahvalnost pozivom u Hrvatsku i Dubrovnik.
– Puna mi je duša zahvale. Sve vas želim zagrliti riječima poezije – rekla je Nyagolova.

Na promociji u organizaciji podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika, 6. Neretvanskih pjesničkih susreta „Maslini u lice“, Dubrovačkih knjižnica te dubrovačkog ogranka Matice hrvatske prisutnima su se prigodnim riječima obratile županijska pročelnica Marijeta Hladilo te tajnica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, a u prigodnom programu nastupila je klapa Ardea iz Čapljine.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist