Natrag
19.4.2019 14:40

facebook

twitter

google

rss

dulist

BiH neće osporavati gradnju Pelješkog mosta!

8.7.2013 @ 16:02 Nikša Miletić Aktualno

Podijelite:

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović upoznao je državni vrh Bosne i Hercegovine da službeni Zagreb trenutačno pregovara s Europskom unijom o načinu izgradnje Pelješkog mosta te obećao da izgradnja ovog objekta neće ugroziti izlazak BiH na otvoreno more.  

Josipović je u Sarajevu počeo dvodnevni službeni posjet BiH, a jedna od glavnih tema razgovora s domaćinima, članovima Predsjedništva BiH, bilo je rješavanje brojnih bilateralnih pitanja, uključujući i razgraničenje. Kada je u pitanju Pelješki most, Josipović je jasno stavio do znanja da je to projekt u koji se ozbiljno ušlo, a iako se pojedini bosanskohercegovački političari protive ovim hrvatskim planovima, predsjedatelj Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, kaže kako bosanskohercegovačka strana neće praviti probleme ako joj bude osiguran slobodan izlazak na otvoreno more, piše vecernji.hr

Inače, Josipović je u Sarajevu dočekan uz najviše državne počasti, a mediji su u prvi plan stavili činjenicu da je to njegov prvi odlazak u inozemstvo nakon što je Hrvatska postala punopravna članica EU. Sam Josipović kaže kako to govori o tome koliko je hrvatskoj BiH važan susjed, partner i prijatelj.  

– Hrvatska je opredijeljena podržati BiH na putu k EU i u tom smislu ćemo BiH ponuditi vrhunske stručnjake koji imaju iskustva u pregovorima. Mi ćemo, kao i svaka članica EU, nastojati očuvati tu politiku proširenja i osigurati da BiH ima pravedan tretman u procesu EU integracija – poručio je Josipović. Hrvatskog predsjednika u Sarajevu su dočekala i pitanja o budućem režimu trgovine s BiH, koja je hrvatskom gospodarstvu jedno od glavnih tržišta. Iako Hrvatska više nije članica regionalne zone bescarinske trgovine CEFTA, Josipović vjeruje da se u trenutačnim pregovorima u trokutu Hrvatska – BiH – EU može postići zadovoljavajuće rješenje. 

Ističe kako su već i načinjeni određeni pomaci u tim pregovorima. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda organizirao je sinoć svečanu večeru u čast Josipovićeva dolaska, a hrvatski predsjednik danas bi trebao posjetiti Tuzlu i Distrikt Brčko, gdje će, među ostalim, obići i gradilište mosta na rijeci Savi.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana