Aktualno

BiH neće osporavati gradnju Pelješkog mosta!

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović upoznao je državni vrh Bosne i Hercegovine da službeni Zagreb trenutačno pregovara s Europskom unijom o načinu izgradnje Pelješkog mosta te obećao da izgradnja ovog objekta neće ugroziti izlazak BiH na otvoreno more.  

Josipović je u Sarajevu počeo dvodnevni službeni posjet BiH, a jedna od glavnih tema razgovora s domaćinima, članovima Predsjedništva BiH, bilo je rješavanje brojnih bilateralnih pitanja, uključujući i razgraničenje. Kada je u pitanju Pelješki most, Josipović je jasno stavio do znanja da je to projekt u koji se ozbiljno ušlo, a iako se pojedini bosanskohercegovački političari protive ovim hrvatskim planovima, predsjedatelj Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, kaže kako bosanskohercegovačka strana neće praviti probleme ako joj bude osiguran slobodan izlazak na otvoreno more, piše vecernji.hr

Inače, Josipović je u Sarajevu dočekan uz najviše državne počasti, a mediji su u prvi plan stavili činjenicu da je to njegov prvi odlazak u inozemstvo nakon što je Hrvatska postala punopravna članica EU. Sam Josipović kaže kako to govori o tome koliko je hrvatskoj BiH važan susjed, partner i prijatelj.  

– Hrvatska je opredijeljena podržati BiH na putu k EU i u tom smislu ćemo BiH ponuditi vrhunske stručnjake koji imaju iskustva u pregovorima. Mi ćemo, kao i svaka članica EU, nastojati očuvati tu politiku proširenja i osigurati da BiH ima pravedan tretman u procesu EU integracija – poručio je Josipović. Hrvatskog predsjednika u Sarajevu su dočekala i pitanja o budućem režimu trgovine s BiH, koja je hrvatskom gospodarstvu jedno od glavnih tržišta. Iako Hrvatska više nije članica regionalne zone bescarinske trgovine CEFTA, Josipović vjeruje da se u trenutačnim pregovorima u trokutu Hrvatska – BiH – EU može postići zadovoljavajuće rješenje. 

Ističe kako su već i načinjeni određeni pomaci u tim pregovorima. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda organizirao je sinoć svečanu večeru u čast Josipovićeva dolaska, a hrvatski predsjednik danas bi trebao posjetiti Tuzlu i Distrikt Brčko, gdje će, među ostalim, obići i gradilište mosta na rijeci Savi.

Pročitajte još

‘DANI SPOJENIH SEMAFORA’ Kolone kroz Župu, naoružajte se strpljenjem

Dulist

FRANKOVIĆ I DALJE ČVRSTOG STAVA Nema suradnje s Trebinjem bez isprike

Dulist

RAVNATELJICA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB RUŽICA MISIR Prijete nam svakodnevno. Ne odustajemo!

Leona Rašica

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija