Hrvatska

BIH MINISTAR OSMANOVIĆ: Obustavite gradnju Pelješkog mosta ili…

BIH MINISTAR OSMANOVIĆ: Obustavite gradnju Pelješkog mosta ili...

Iz Bosne i Hercegovine pozivaju Vladu Andreja Plenkovića na hitnu obustavu svih aktivnosti na izgradnji Pelješkog mota.

Ako se Hrvatska ogluši na taj zahtjev, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović ističe kako će se jednostrano proglasiti suverena prava BiH kako su to učinile sve bivše jugoslavenske zemlje koje izlaze na Jadransko more.
Naime, prema pisanju Večernjeg lista, ministar Adil Osmanović uputio je pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću, u kojem ga obavještava o postojanju pravnih smetnji za tu izgradnju.

Predložio je da se izravno ili putem Vlade i nadležnog povjerenstva za granicu Hrvatske stupi u bilateralne pregovore s nadležnim organima Bosne i Hercegovine.

To je potrebno da bi na načelima uzajamnog poštovanja i dobrih običaja, ističe Osmanović, bilo okončano razgraničenje između BiH i Hrvatske zaključenjem i ratifikacijom međunarodnih bilateralnih ugovora koji bi se zasnivali na rješenjima u obostranom interesu sukladno unutarnjem zakonodavstvu i pravilima međunarodnog prava.

-Ukoliko vaše ministarstvo, odnosno nadležni organi i tijela Republike Hrvatske nastave obavljati aktivnosti u pogledu izgradnje Pelješkog mosta unilateralno, sa žaljenjem vas moram obavijestiti da će Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine biti prinuđeno, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti aktivnosti izlaska Bosne i Hercegovine iz Ugovora o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prema odredbama čl. 22. stav (3) pomenutog ugovora, te će se pristupiti jednostranom proglašenju suverenih prava Bosne i Hercegovine prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, putem posebnog normativnog akta, a kako su to uradile sve bivše jugoslavenske zemlje koje izlaze na Jadransko more. Također u kasnijoj fazi nije isključeno i da se zaštita prava Bosne i Hercegovine na moru, prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, zatraži pred nadležnim pravosudnim instancama, u skladu s relevantnim odredbama međunarodnog prava – napisao je Osmanović.

Izvor: www.vecernji.hr

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist