Kultura

‘BICIKLOM PO SJEVERNOJ KOREJI’ ‘Nomatkinja’ Radojičić otvorila novi ciklus ‘Putositnica utorkom’

Dubrovačke knjižnice započele su novi ciklus putopisnih predavanja sa Snežanom Radojičić i pričom o bicikliranju po Sjevernoj Koreji sinoć u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Radojičić, spisateljica i nomatkinja, putuje biciklom oko svijeta od 2011. godine. Za to vrijeme prošla je oko 55.000 km i obišla 40-ak zemalja Europe i Azije. Ova neumorna cikloturistica na svom je prijevoznom sredstvu sedam dana provela i u Sjevernoj Koreji.

U prvom dijelu predavanja prisutne je upoznala o počecima svog putovanja biciklom. Preko Himalaja i pustinje Gobi, približila nam je život dalekog Istoka i planete Japan. Drugi dio bio je posvećen odlasku u Sjevernu Koreju. Kako preko turističkih agencija nije problem doći u tu zemlju. O pravilima i opasnostima koje postoje, ako se ona krše. O utiscima života običnih ljudi i koliko je kolektivna kultura bitna u ustroju društva.

Predavanje je Snežana Radojičić završila uvodnom napomenom iz njezine zadnje knjige ‘Sjeverna Koreja: Putovanje po zemlji Kim Jong Una’: ‘…Putujem u potrazi za dobrotom i ljepotom u svijetu. Jedine granice koje priznajem su zvijezdano nebo iznad mene i moralni zakon u meni. Volim slagati riječi u rečenice i zbog toga pišem. U ovoj knjizi ne pretendiram na otkrivanje istine o Severnoj Koreji. Želim samo da prenesem ono što sam vidjela, saznala i doživjela, kao i da podijelim svoja osjećanja i razmišljanja. Ništa više od toga.’

Nakon toga autorica je odgovarala na pitanja iz publike koju je posebno zanimalo kako uspjeva financirati svoja putovanja.

Pročitajte još

Vid Veljak i Dora Iveković prvi put zajedno pred dubrovačkom publikom

Dulist

UPOZNAJTE VEDRANA STOJANOVIĆA Nedostaje dijeljenja znanja. Zatvorili smo se u čahure

Maria Prkut

Magdiću nagrada za životno djelo Hrvatskog društva skladatelja

Dulist