Aktualno

BEZ PREKRŠAJA I PROMETNIH NESREĆA Ovo su najljubazniji dubrovački vozači

BEZ PREKRŠAJA I PROMETNIH NESREĆA Ovo su najljubazniji dubrovački vozači

Pavo Đurić, Ivana Špec i Gordana Čagalj najuzorniji su i najljubazniji dubrovački vozači kojima su ovog petka Policija, Grad i Županija uručili prigodne zahvalnice i poklone. Riječ je o projektu ‘Dan ljubaznosti u prometu’ kojega je PU provodila u suradnji s Privatnom gimnazijom Dubrovnik.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je kako je cilj ovog projekta bio osvijestiti građane kako bi se pridržavali prometnih pravila kako bismo kao krajnji rezultat imali što manje prometnih nesreća.

-Policija s Gradom i Županijom svakodnevno surađuje na poboljšanju uvjeta življenja, prvenstveno prometa. Svakodnevno se na području Dubrovnika susrećemo s gužvama u prometu. Mi želimo u suradnji s njima, ali i građanima preventivno djelovati kako bi promet bio što protočniji, a kako bi posljedice prometnih nesreća bile što manje i kako bi se događale u što manjoj mjeri – rekao je Pavličević dodavši kako se policiju uglavnom doživljava kao represivni aparat.

-Međutim mi radimo kao preventivni aparat jer prevencijom želimo osvijestiti sudionike u prometu kako bi se pridržavali prometnih pravila. Naravno ponekad moramo i represivno djelovati posebno prema najtežim i najgorim prekršiteljima i recidivistima – rekao je načelnik.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako ovaj projekt daje lijepu poruku svim sudionicima u prometu.
-Daje poruku koju znamo često i zaboraviti, ja osobno sigurno, a vjerujem i svi ostali, da zapravo lijepa riječ puno vrata otvara pa ljubaznost vozača može biti onaj trenutak koji će situaciju možda okrenuti i ublažiti – rekla je Tepšić osvrnuvši se i na gužve u prometu.

-Potpuno smo svjesni da naši policajci, posebno prometni daju svoj maksimum kako bi nam pomogli urediti što bolje cirkulaciju prometa u Dubrovniku i da se što je moguće u većoj mjeri izbjegavaju gužve. Vjerujem da ste svi primijetili kako smo u posljednjih 15 dana svjedočili puno boljoj kontroli gužvi. Mi ih ne možemo eliminirati, ali ih možemo kontrolirati. Pomaci se ipak primjećuju – rekla je među ostalim Tepšić.

Voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Mato Bender rekao je kako je jedan od prioriteta ove PU smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća i smanjenje broja poginulih. U dosadašnjem razdoblju 2018. imamo četiri poginule osobe, a lani ih je u istom razdoblju bilo pet što predstavlja smanjenje od 20 posto.

-Ove aktivnosti nastojimo ostvariti kroz preventivna postupanja kao što je i ova akcija ‘Dan ljubaznosti u prometu’, međutim imamo i manje popularne aktivnosti, a to je represivno djelovanje koje se svodi na četiri ubojice u prometu – prekršaj brzine, alkohola, nezakonitog korištenja mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa. I ubuduće ćemo nastaviti s takvim postupanje sve kako bismo postigli što veću sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu – rekao je Bender.

O samom projektu na temelju kojega su dvije vozačice, Ivana i Gordana, te vozač Pavo danas proglašeni najuzoritijim i najljubazniji, rekao je policijski službenik i voditelj projekta Denis Pavela.
-Dan ljubaznosti se provodi radi poticanja tolerantnijeg odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanje da vozači poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima. U suradnji s Tomislavom Franušićem, ravnateljem Privatne gimnazije i njegovim učenicima bili smo na više lokacija više dana gdje smo kontrolirali vozače i bilježili sve one ljubazne vozače koji su taj dan propustili pješake. Očekivali smo da se ti isti vozači zaustave ispred pješačkih prijelaza i daju im rukom znak da mogu sigurno proći cestu. U ovakvim gužvama i specifičnim prometnicama osmijeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji. Cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo – rekao je Pavela. Naveo je kako se kroz dva dana kontrole došlo do 400 vozača, koji su potom provjereni kroz sustav MUP-a.

-Uvidjeli smo da ovih troje ljudi nema nijedan evidentiran prekršaj po Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa i nisu prouzročili nijednu prometnu nesreću. S ponosom mogu dobiti ovu nagradu koju su zaslužili. Želja nam je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dio naše svakodnevice no to je proces koji traje te ćemo svakako ubuduće nastaviti s ovakvim aktivnostima kako bi promicali odgovorno ponašanje u prometu – rekao je Pavela.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist