Aktualno

BEZ NJIH BOLNICA NE MOŽE, ALI… Gostujući liječnici koštaju nas i do 680 tisuća kuna mjesečno

BEZ NJIH BOLNICA NE MOŽE, ALI... Gostujući liječnici koštaju nas i do 680 tisuća kuna mjesečno

U Općoj bolnici Dubrovnik jedanput mjesečno boravi i radi 40 gostujućih liječnika, a ukupni trošak ove zdravstvene ustanove se za njihov rad kreće od 400.000 do 680 tisuća kuna. Rekao je to za DuList ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić. Radi se poglavito o liječnicima specijalistima ginekologije, ortopedije i traumatologije, pedijatrije, dermatologije, endokrinologije i dijabetologije, anestezije i reanimatologije. Njihov rad, govori nam dr. Marijo Bekić, važan je za dubrovačku bolnicu, jer se bez njihovog angažmana ne bi uopće mogla organizirati dežurna služba. Potrebe za njihovim angažmanom su najveće tijekom ljetnih mjeseci, što ne treba čuditi uzimajući u obzir broj posjetitelja koji se tijekom ljeta ‘slijevaju’ na dubrovačko područje. O tome najbolje govori podatak iz kolovoza 2018. godine, kada je rečeno kako tijekom ljetnih mjeseci Opća bolnica Dubrovnik odradi 5 tisuća novih zdravstvenih usluga mjesečno koje se tiču stranih državljana.

Zbog ugovora na sudu

No, treba podsjetiti kako se dubrovačka bolnica upravo zbog gostujućih liječnika našla u problemima. Točnije na sudu zbog, podsjetimo, problematičnih ugovora o djelu na temelju kojih gostujući liječnici rade, ali i zbog toga što im bolnica plaća troškove puta i smještaja. Treba napomenuti da su ti doktori već zaposleni u drugim zdravstvenim ustanovama na puno radno vrijeme, a u Općoj bolnici rade vikendom ili na svoje slobodne dane. Ravnatelj Bekić je prilikom našeg obilaska bolnice u srpnju istaknuo kako upravo gostujući liječnici ‘spašavaju stvar’. Stoga je apsurdno, pisali smo nedavno, da bolnica bude kažnjena kada nema druge opcije nego zatražiti pomoć kolega iz drugih zdravstvenih ustanova.

Troškovi

Inače, ukupni trošak Opće bolnice Dubrovnik za gostujuće liječnike je od 400.000 do 680.000 kuna mjesečno, u što su uračunati i troškovi prijevoza i smještaja. Smještaj im je, pak, navodi nam dr. Bekić, osiguran u bolničkim apartmanima kao i u stanovima za koje troškove najma plaća Opća bolnica Dubrovnik. Bolnica tako trenutno plaća najam pet stanova od privatnih osoba u iznosu od 23.856,75 kuna mjesečno, zatim jedan stan Grada Dubrovnika u iznosu od 956,50 kuna i stan Dubrovačke biskupije u iznosu od 1.166,75 kuna. Ukupno za sedam stanova trošak dakle iznosi 26 tisuća kuna, no svemu tome treba dodati i troškove za korištenje stanova, kao što su struja, voda, komunalne usluge, koji iznose 3 500 kuna mjesečno. Ukupni se trošak za sedam stanova tako ‘penje’ na oko 29.500 kuna. No, ravnatelj Bekić, odgovarajući na naše pitanje ističe kako navedeni broj stanova nije dovoljan za sve potrebe Opće bolnice Dubrovnik.

— U dogovoru s Dubrovačko-neretvanskom županijom i Gradom Dubrovnikom namjeravamo proširiti tu suradnju. Optimalan broj stanova u ovom trenutku je najmanje 60 stanova, samo za liječnike, ne uključujući potrebe za medicinske sestre /tehničare – zaključuje ravnatelj dr. Marijo Bekić.

Nedostatak stanova

O problematici stanovanja razgovarao je, podsjetimo, gradonačelnik Mato Franković u veljači ove godine s mladim liječnicima, specijalizantima koji rade u zdravstvenim ustanovama na području, a koji su izrazili potrebu za pomoći prilikom rješavanja stambenog pitanja, kako bi mogli dugoročno ostati ovdje raditi. Gradonačelnik je tada istaknuo kako Grad želi pomoći i svakako želi zadržati što više liječnika na ovom području. Iznio je nekoliko prijedloga u tom smjeru, između ostalog i osiguravanje dijela stanova iz programa ‘Dubrovačke stanogradnje’ za potrebe liječnika. Rekao je i kako će na ovu temu razgovarati s čelnicima javnih zdravstvenih ustanova na našem području te kako je jedna od opcija mogućnost izgradnje novih stanova na zemljištu koje je u neposrednoj blizini i u vlasništvu Opće bolnice Dubrovnik.

— Može se ići na opciju korištenja ili otkupa po povoljnijoj cijeni, ali bi vas Grad onda svakako obvezao da određeni broj godina morate raditi u zdravstvenim ustanovama na području Grada Dubrovnika. To je naša prilika da jačamo našu bolnicu i naše zdravstvene ustanove. Grad puno novca izdvaja za zdravstveni sustav, samo u ovoj godini više od šest milijuna kuna za povećanje standarda u dubrovačkoj Općoj bolnici, izdvajamo za Hitnu medicinsku pomoć, za Dom zdravlja i tako očekujemo veću kvalitetu pružene usluge – rekao je tada gradonačelnik Franković.

‘Od njih se ne odustaje’

Vratit ćemo se na trenutak još jednom na sporne ugovore s gostujućim liječnicima, o čemu je dr. Bekić nedavno govorio za naš tjednik. Naime, Opća bolnica Dubrovnik već dulje vrijeme drugim bolnicama nudi ugovore o poslovnoj suradnji, na što su samo dvije u Hrvatskoj pristale i to KBC Split te KBC Rijeka dok su ih druge odbile. Upravo na ovoj vrsti ugovora inzistira i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.
— Kada bih potpisao ugovor o poslovnoj suradnji, primjerice, s nekom bolnicom, ravnatelj bolnice poslao bi liječnika u našu bolnicu na deset dana. Ja bih samo njegovoj bolnici poslao evidenciju, oni bi mu isplatili plaću, a naša bolnica bi im refundirala novac kao da je liječnik radio tamo kod njih. Sve bolnice, osim dvije, odbile su ovakvu praksu. Zato smo, kako bismo organizirali rad, bili primorani dovoditi liječnike na ugovor o djelu. Svi doktori koji dolaze u bolnicu ne bi se inače drukčije mogli angažirati, a naši odjeli moraju raditi – rekao je Bekić. Dodajmo i kako se liječnicima praktički ne isplati doći raditi u Dubrovnik prema navedenim ugovorima o poslovnoj suradnji na samo nekoliko dana. Naime, taj ugovor propisuje nešto manju satnicu od uobičajene te ona u prosjeku iznosi oko 60 kuna po satu. Ako se u obzir uzme i trošak putovanja iz Zagreba, Rijeke ili bilo kojeg drugog kliničkog bolničkog centra do Dubrovnika te još onaj smještaja za tih desetak dana, računica je sasvim jasna. Upravo su zato, naglasio je Bekić, ugovor o djelu jedini način na koji Opća bolnica Dubrovnik može dovesti gostujuće liječnike. I od njih, poručio je nedavno ravnatelj, neće odustati jer bez njih ova zdravstvena ustanova ne bi mogla ni raditi u potrebnom obujmu te pružati pacijentima adekvatnu zdravstvenu uslugu.

Podsjetimo i kako je proteklog četvrtka gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima održao radni sastanak s ravnateljem Opće bolnice Dubrovnik Marijom Bekićem na kojem je dogovorena suradnja Grada i bolnice kako bi se osigurao smještaj za liječnike koji iz drugih dijelova Hrvatske dolaze na ispomoć u dubrovačku bolnicu. Tako će Grad Dubrovnik i Opća bolnica Dubrovnik potpisati sporazum o adaptaciji šestog kata bolnice, koji je trenutačno prazan, s namjenom uređenja smještajnih kapaciteta za gostujuće liječnike. Ideja je u ovom prostoru urediti i opremiti 20-ak apartmanskih soba te zajedničke prostorije.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 23. listopada 2019.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist