Aktualno

“Bez koncesije nam 2015. prijeti gašenje”

"Bez koncesije nam 2015. prijeti gašenje"

Predsjednik uprave Luke Dubrovnik Božidar Memed zajedno s članovima Nadzornog odbora predstavio je danas poslovne rezultate tvrtke od 2009. godine do danas, s posebnim naglaskom na uspješnoj 2012. godini.

Tvrtka je ostvarila dobit od 5,8 milijuna kuna s čime će se povećati temeljni kapital. Dio zadržane dobiti u iznosu od 1,5 milijuna kuna podijelit će se kroz dividendu dioničarima, a Gradu Dubrovniku će tako u proračun biti isplaćeno 700 tisuća kuna, što bi, iako nije riječ o namjenskim sredstvima, moglo biti iskorišteno u financiranju buduće komunalne lučice u Gružu s 500-injak vezova za građane.

– Po prvi put jedno društvo u stopostotnom ili većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika kroz dividendu uplaćuje novac u gradski proračun. Taj iznos je otprilike oko 700 tisuća kuna, koji bi se nakon odluke Skupštine uplatio u gradski proračun – kazao je predsjednik Nadzornog odbora Luke Dubrovnik Niko Šalja.

– U odnosu na prošlu godinu ostvarili smo 15 posto veće prihode, a rashodi su manji za 0,5 posto. Rezultat dobiti je 5,8 milijuna kuna, što je rekord u poslijeratnom razdoblju. Zadovoljan sam rezultatima. U odnosu na 2009. godinu pokazatelji govore o povećanju od 35 posto prihoda, dok su rashodi neznatno veći – kazao je predsjednik uprave Luke Dubrovnik Božidar Memed.

– Iz svega navedenog se vidi koliko je tvrtka perspektivna i koliko može biti od koristi lokalnoj zajednici. Upravo je neshvatljivo koliko nerazumijevanja, neznanja i raznih interesa ima u pojedinim medijima, kod gradonačelnika i u ministarstvu, odnosno predsjednice Povjerenstva za dodjelu koncesija Nine Perko – naglasio je Memed.

Dodao je kako Luka Dubrovnik ima problem s ostvarivanjem zakonskog prava u dobivanju koncesije za marinu u Gružu i produljenjem koncesije za luku.

– S obzirom na prvenstvenu koncesiju koju smo dobili od Županijske lučke uprave, nije trebalo ići u javni natječaj, već prepustiti nama. Kad se natječaj raspisao mi smo se prijavili i uvjereni smo da smo ponudili najbolje uvjete. Tako da, ako i zanemarimo naša prava koja proističu iz prvenstvene koncesije, prihvaćamo da se zakonski definira da smo dali najbolju ponudu. Zbog tog smo i podigli tužbu protiv RH i to sad ide svojim tijekom. Nadam se da će se riješiti u našu korist čim prije, kako bi po RH bila što manja šteta – objasnio je Memed.

– Imamo koncesiju u međunarodnom dijelu luke, gdje obavljamo sve poslove vezano za cruisere, skladišta, ponudu usluga korisnicima luke. Postoji zakonska osnova za produženje koncesije koja nam istječe 2015. godine. Većini hrvatskih luka je produžena koncesija po 30 ili 40 godina, osim Zadra i Dubrovnika. Pozivamo se na dosadašnju praksu i zakon – kazao je Memed, koji bi radije vidio kako se zadržana dobit ulaže u nove projekte.

– Riječ je o velikim planovima i spremni smo krenuti u taj posao. Ne želimo da se Luka Dubrovnika istekom koncesije 2015. godine ugasi, dovede novi koncesionar, a naši ljudi ostanu na ulici. Problem je u stručnoj osobi Nini Perko – ponovio je Memed, dodavši kako je dubrovačka luka specifična jer je riječ o velikom potencijalu međunarodne luke, a 'netko izmišlja načine da se to ne učini'.

– Da Luka Dubrovnik ne vrijedi ovoliko, produžili bi nam koncesiju – dodao je Šalja, a članovi Nadzornog odbora složili su se kako se Grad Dubrovnik, odnosno gradonačelnik, nije dovoljno založio da se Luci Dubrovnik dodijeli koncesija.

Svoju ocjenu rezultata tvrtke dali su i ostali članovi Nadzornog odbora Ljiljana Čatović i Niko Kalinić, koji su izrazili zadovoljstvo ostvarenim.
 

Nisam ništa konzumirao!

Predsjednik uprave Memed osvrnuo se i na u medijima spominjano pitanje njegovog ugovora o radu.
– U niti jednom detalju nisam tražio niti dobio bolji ugovor od prethodnika. Dapače, vrijednost ugovora je smanjena za 20 do 30 posto. Istina da po ugovoru imam pravo na životno osiguranje, ali ga nisam konzumirao, jer već imam privatnu policu. Imam pravo na bolovanje, ali mislim da to nisam koristio i to, što se mene tiče, ne treba ni stajati u ugovoru. Ukoliko Nadzorni odbor odredi da sam zaslužan, imam pravo na udio u dobiti, a moram reći da, ni pored ovolike ostvarene dobiti, niti sam tražio niti konzumirao išta po pitanju ostvarene dobiti – objasnio je Memed.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist