Aktualno

BEZ ISKRE Kandidati samo što se nisu tapšali po leđima

BEZ ISKRE Kandidati samo što se nisu tapšali po leđima

Danas je u Kinu Sloboda u organizaciji inicijative ‘Srđ je naš’ održano sučeljavanje u kojem nisu sudjelovali svi kandidati za gradonačelnika Dubrovnika, nego dio njih.

Glavna tema sučeljavanja bila je politika upravljanja javnim prostorom i resursima, a svoje su programe predstavili pak kroz četiri teme, a to su budućnost prostora na Srđu, gruški lučki putnički terminal, prostorno planiranje i gospodarenje otpadom.

Možemo reći kako je ovo sučeljavanje prošlo u izrazito mirnom tonu. U prilog tomu možda ide i nepojavljivanje svih kandidata kao što su Valentin Dujmović, Mato Franković, Željko Raguž te Terezina koja je netom prije predstavljala listu za Gradsko vijeće.

U sučeljavanju su tako sudjelovali kandidatkinja SDP-a Tatjana Šimac Bonačić, MOSTov kandidat Maro Kristić, kandidat Živog Zida Hrvoje Kukuljica, nositelj kandidacijske liste Srđ je Grad Ljubo Nikolić te HSSov kandidat Vido Bogdanović.

Svatko od njih imao je jednu minutu za osobno predstavljanje. Šimac Bonačić naglasila je kako će raditi prema prioriteima građana zbog čega se i odazvala na ovu inicijativu. Nikolić je svoj dolazak na ovo sučeljavanje objasnio činjenicom kako će možda s ovim ljudima sjediti u Gradskom vijeću. Kukuljica je naglasio kako se u utrku uključio sam kad je vidio kako su stvari pošle ‘k vragu’. Maro Kristić smatra kako je dosad, na lokalnoj i nacionalnoj razini, ostavio određeni pečat. Bogdanović je pak naglasio kako se zbog lošeg stanja u stranci odlučio vratiti u politiku i izrazio želju za stvaranjem pravničkog društva.

Prva tema sučeljavanja bila je lučki terminal u Gružu. Šimac Bonačić bila je prva u iznošenju svog stava i razmišljanja te je naglasila kako se radi o jednoj upitnoj investiciji. Ona se kao i ostali kandidati složila kako se treba provesti model javnog upravljanja.
– U svom programu nosim strategiju održivog turizma i smanjenje masovnog turizma. Bez obzira sto je smanjen broj turista, i dalje dolazi do gužvi. Upravo bi zbog toga trebalo doći do promjene projekta – rekla je Šimac Bonačić i dodala kako se koncesija treba vratiti Luci Dubrovnik. Po pitanju terminala, Nikolić je rekao kako su jasno iskazivali sve stavove od samog početka.
– Protivili smo se ovakvom načinu privatizacije i upravljanja te nepostojanju strateškog upravljanja koji je jedan od zahtjeva UNESCO-a- Niti jedna gradska uprava nije poticala za stvaranje tih dokumenata. Srđevci su za javno upravljanje gdje bi sudjelovala Luka Dubrovnik, a Grad bi trebao osnažiti Luku – rekao je Nikolić.
Kukuljica smatra kako je vrijeme ‘privatnih probisvijeta’ prošlo i kako bismo trebali krenuti napokon u normalnom smjeru. Na broj turista ne možemo utjecati jer još nemamo niti provedene kvalitetne studije. Kristić je rekao kako je ‘gruški akvatorij važan resurs i utječe na razvoj Grada Dubrovnika’, ali i kako je ovaj projekt suprotan svim načelima održivosti. Vido Bogdanović se na izlaganja brojnih kandidata morao na neki način braniti pošto su u svojim izjavama naglašavali kako su problemi aktualni proteklih dvadeset godina kada je i on djelovao kao gradonačelnik. Terminal je nazvao ‘izdajom, na nacionalnoj i na svim razinama’. Sebe smatra određenim krivcem jer je podnio ponudu za kupnju većinskog paketa Luke Gruž. Ukupni projekt treba resetirati, smatra Bogdanović.

Što se tiče druge teme gospodarenja otpadom, nije izostalo spominjanje županijskog centra Lučino Razdolje, problem Grabovice i neusklađenosti lokalnog plana gospodarenja otpadom s onim nacionalnim.

Kukuljica je rekao kako smo upropastili vodu i naglasio kako mu je žao što nema ‘Vlahušića mlađeg’, pritom misleći na Dujmovića kako bi mu postavio koje pitanje oko pročistača.
Za Kristića je Lučino Razdolje skup i neprihvatljiv objekt. Naglasio je kako je potreban novi moderni plan i edukacija građana. Slično razmišljanje imala je i Šimac Bonačić koja je rekla kako će budući gradonačelnik po ovom pitanju imati puno problema. Bogdanović je naglasio kako ćemo uskoro imati sličnu sudbinu kao Napulj ako ne počnemo djelovati. Nikolić je rekao kako se cijelo vrijeme pojačavao konzumerizam i unajmljivanje još više javnih površina, a nitko nije bio uključen u proces zbrinjavanja otpada. On je isto tako naglasio kako je potrebna edukacija građana. Kukuljica je na to odgovorio kako ne smijemo čekati da se promijeni svijest građana.
– Potrebno je poticanje novčanim stimulacijama i manjim novčanim računima. Nikakva naobrazba ljudi, ništa to neće pomoći narodu – naglasio je Kukuljica. Vido i Tatjana bili su složni u svojim replikama gdje su rekli kako je potrebno s drugim općinama surađivati odnosno Županijom, po pitanju gospodarenja otpadom jer su centri jednostavno preglomazni i nepotrebni

U trećoj temi raspravljalo se o prostornom planiranju Grada Dubrovnika, posebno misleći na staru gradsku jezgru koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Svaki od kandidata naglasio je kako je za ukidanje prostornog plana i za stvaranjeg novog i poboljšanog. Šimac Bonačić je naglasila kako bi u provođenju svih ideja podržavala sve prijeloge i mišljenja struke. Nikolić je naglasio kako se s prostornim planom povezuje i politički klijentelizam. Za sve su one odluke u kojima se građani i njihovi interesi stave na prvo mjesto. Takvo razmišljanje dijeli i Kristić dodavši kako je potrebno implementirati prostorno planiranje u nacionalni zakonski okvir. Kukuljica je pak kao glavnu temu oko prostornog planiranja naveo – urbanizam. Bogdanović smatra kako je opet bio primoran braniti se jer se opet spominju situacije koje su se odvijale i za njegova mandata… Rekao je kako se od tada jedino odvijala – političko urbanistička trgovina među stranačkim predstavnicima.
– Politika je unosan posao s vrlo malim ulogom i rizikom. A najviše se novaca može zaraditi na prostornom planiranju – rekao je Bogdanović.

Na zadnjoj temi produljeno je trajanje izjave na tri minute jer se ‘ušparalo vrijeme’ na posljednjim temama, a time i vrijeme replika na dvije minute. Tema je bila budućnost prostora na Srđu odnosno – što s golfom?
Za Bogdanovića nema tog invesitora koji je sposoban izgraditi i provesti taj projekt na Srđu pošto ih se dosad dosta i izmijenilo. Smatra kako su zaglibili – i ne mogu naći izlaz.Što se tiče moguće odštete od projekta, Bogdanović je je rekao kako nije pouzdan za tu informaciju jer ne zna tko bi trebao platiti – država ili Grad? Ali kako treba biti Dubrovčanin i izmigoljit se sa što manjom štetom. Ljubo Nikolić nam je na ovu temu zasigurno mnogo toga mogao reći, ali je naglasio kakosada plaćamo cijenu zbog svog nezanja i kako se ne može oteti dojmu kako se provode jeftini spinovi. Tatjana je kazala kako se već i u vremenima Dubrovačkog dogovora izjasnila suzdržanom o projektu golfa na Srđu.
Kristić i Kukuljica posebno su pohvalili inicijativu Srđ je naš za sva dosadašnja zalaganja i rad. Svi su naglasili kako bi željeli, tj. zalagali bi se za smanjenje hektarskog područja s 310 na 100 hektara. Kukuljica je naglasio kako bi taj cijeli projekt – potpuno ukinuo.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist