DuList INSlušni aparat

Bespuća geografske egzotike

Bespuća geografske egzotike

Bespuća geografske egzotike

Parafrazirajući sportske komen­tatore nakon svake utakmice u kojoj naše klubove iz europskih natje­canja izbace ribari sa Farskih Otoka ili poštari iz Andore: ‘Danas svi sviraju metal’, Internet i streaming servisi su definitivno demokratizirali glazbeni svijet i pretvorili ga u jedno veliko glo­balno selo, omogućujući nam da iz udobne fotelje jednim pritiskom prsta dohvatimo najnoviji uradak neovisnog glazbenika sa druge strane zemaljske kugle. A ti ‘egzotični’ krajevi nimalo ne zaostaju kvalitetom za svojim zapad­nim kolegama, stoga krenimo na jedno kratko putovanje i upoznajmo pet odlič­nih indie bandova koji su ove godine izdali odlične albume vrijedne vrhova top-lista.

‘Danas svi sviraju metal’, Internet i streaming servisi su definitivno demokratizirali glazbeni svijet

Prva postaja je nama najbliža i najma­nje egzotična od pet država – Ukrajina. Iz Lviva na zapadu zemlje blizu granice s Poljskom dolazi SOMALIYACHTCLUB sa svojim drugim po redu albumom ‘The Sea’. Šest odličnih kompozicija psihodeličnog stoner metala sa taman dovoljno elemenata shoegazea da ih diferencira od niza sličnih bandova savršeno odgovaraju naslovu albuma – lagana, opuštajuća glazba za opušta­nje u hladu pored mora dok vam valovi zapljuskuju stopala. Najlaganiji od pet albuma u ovoj kolumni, ali i najveći favorit za visoko mjesto na mnogim godišnjim izborima najboljih albuma. Četiri ‘naj’ u ovom paragrafu sami po sebi moraju biti dovoljna preporuka za slušanje ovog albuma.

Ostat ćemo još malo u bivšim sovjet­skim republikama i preseliti istočnije u Baku, glavni grad Azerbajdžana. Iz naj­depresivnijeg grada na svijetu (naime, nalazi se u depresiji, 30 metara ispod razine mora) dolazi Nijat Hasanzadeh, osnivač i dugo vremena jedini član grupe PYRAWEED, koji su ove godine izdali svoj četvrti studijski album ‘Green Jinn’, prvi u kojem nastupaju kao trio. 45 minuta vrlo kvalitetnog stoner-dooma podijeljenih na svega tri stvari: ‘Mist’, ‘Dusk’ i ‘Dust’ će zasigurno pri­vući fanove Black Sabbatha, Sleepa i amaterske botanike. Za sve koji su tek ove godine otkrili ovaj band, Pyraweed je nedavno izdao i live album ‘Electric Meadow’ koji služi kao best of izbor s prva tri albuma, snimljen prošle godine na istoimenom festivalu u – Lvivu u Ukrajini! Svijet je doista malen.

Bespuća geografske egzotike
Somali band

Odlazimo četiri tisuće kilometara jugoistočno, na sami jug Indije, u Ban­galuru, odakle nam dolazi naša treća preporuka: DJINNAND MISKATONIC sa svojim albumom ‘Even Gods Must Die’. Ovaj kvintet svira pravi, izvorni, temeljni doom, do krajnjih granica usporen, zlokoban i… odličan. Od 6 bri­ljantnih stvari punih melankolije u uku­pnom trajanju od 65 minuta posebno je potrebno izdvojiti dvije: ‘Bones of My Brothers’ i ‘Harvest of Kings’ kao defi­nitivne preporuke.

Zadržimo se u istoj regiji, no otpu­tujmo još dodatne tri tisuće kilometara prema jugoistoku u malenu i vrlo pros­peritetnu grad-državu Singapur. Država koja je u samo jednoj generaciji preva­lila put od proglašenja neovisnosti kao zemlja trećeg svijeta do jedne od najbo­gatijih i najprosperitetnijih država, dom je našem četvrtom prijedlogu, stoner-doom bandu MARIJANNAH. Njihov ovo­godišnji debitantski album ‘Till Mari­jannah’ je projekt četvorice poznatih singapurskih glazbenika, Nurrasyida Juraimia iz grind-core banda Wormrot i trojca iz emo-punk banda ‘The Caul­field Cult’, a mješavina njihova dva stila je – logično – mogla rezultirati samo pjesmama o… pa naziv banda je dovoljna asocijacija.

Bespuća geografske egzotike
Marijannah band

I za kraj prelazimo ekvator i putujemo u Pretoriu, grad na sjeveru Južnoafričke Republike. Tamo pronalazimo marljivi hard-rock trio RUFFMAJIK, koji su ove godine izdali svoj prvi LP pod nazivom ‘Seasons’, koji je zapravo zbirka četiri mini-albuma koje su izdavali počet­kom svakog novog godišnjeg doba, uz još pet-šest kratkih EP albuma. Dvana­est odličnih pjesama stilski podsjećaju na čudnu mješavinu Electric Wizarda i The White Stripes, a kao preporuku izdvajam meni najdraže ‘Hanami Sakura’ i ‘Hammered are the Gods’. Nji­hova prva europska turneja ovog ljeta je rezultirala mnogobrojnim nagradama za odličan scenski nastup, i definitivno su jedan od bandova čiju karijeru vri­jedi pratiti.

Od istočne Europe, preko Azije i sve do juga Afrike postoji i mnogo više od samo ovih pet odličnih bandova. Neka vam ovi prijedlozi budu samo poče­tak navigacije bespućima geografske egzotike

Foto: Facebook / Bandcamp

Pročitajte još

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist

ČETVERODNEVNI FESTIVAL KRAJEM TRAVNJA Što donosi prvi ‘Župski pjat’?

Dulist

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist