Zanimljivosti

Besplatno u Đurovića špilju 22. svibnja

Besplatno u Đurovića špilju 22. svibnja

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj 22. svibnja u vremenu od 11 do 17 sati Đurovića špilja bit će otvorena za javnost potpuno besplatno.

Đurovića špilja se smjestila ispod same uzletišne piste, ta je lokacija čini jedinstvenom u svijetu, pa tome i duguje svoje komercijalno ime – Skycellar.

Sastoji se od jednog špiljskog kanala silaznog tipa koji završava proširenjem, odnosno Dvoranom Dubrovačke Republike. Špilja je dom fauni puževa Gastropoda, rakova Aegonethes, te je stanište higrofilne Budeundielle cataractae.

Naime, 22. svibnja u svijetu se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti, a u Hrvatskoj se slavi i Dan zaštite prirode. Pojam biološke raznolikosti označuje svu različitost života na Zemlji i obuhvaća sve gene, životinjske i biljne vrste, ekološke sustave i krajolike.

S aspekta biološke raznolikosti Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja Europe zahvaljujući svojem specifičnom geografskom položaju, te karakterističnim ekološkim, klimatskim i geomorfološkim uvjetima.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist