Kultura

BESPLATNE PROJEKCIJE Umjetnički vrhunci Igara iz arhive HRT-a

BESPLATNE PROJEKCIJE Umjetnički vrhunci Igara iz arhive HRT-a

Povodom obilježavanja 40 godina nagrade Orlando koju za najbolja ostvarenja u dramskom i glazbenom programu Igara dodjeljuje Hrvatska radiotelevizija, bit će održane besplatne projekcije pod nazivom HRT kino.

U tri će se večeri, 28. srpnja, 6. kolovoza te 15. kolovoza u ljetnom kinu Slavica, publika podsjetiti na neke od umjetničkih vrhunaca ostvarenih tijekom bogate prošlosti Igara.

U prvom terminu koji je već danas s početkom u 21.30 u ljetnom kinu Slavica, HRT nas kolažem snimki i priloga vraća na solistički koncert violončelista Valtera Dešpalja i njegovu izvedbu Bachove Sonate u G-duru 1982. godine, zatim na nastup Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Lovra von Matačića i izvedbu Beethovenove Sedme simfonije. Večer donosi i reportažu Nikice Petrake o predstavi Dundo Maroje u režiji Joška Juvančića 1976. godine s Perom Kvrgićem, Mišom Martinovićem i Zvonkom Lepetićem; Hekubu u režiji Ivice Boban s Doris Šarić Kukuljica iz 1991.; nastup pijanistice Dubravke Tomšič Srebotnjak kao dobitnice Orlanda 1978. godine, razgovor Vlada Štefančića s Izetom Hajdarhodžićem kao gosparom Lukšom u čuvenoj Kafetariji 1978., potom i razgovor s Milkom Podrug Kokotović i Mišom Martinovićem 1986. godine. Bit će tu i ulomci iz snimki predstava Kristofor Kolumbo s Božidarom Bobanom iz 1973. i Aretej iz 1972. Podsjetit ćemo se i nastupa mezzosopranistice Ruže Pospiš Baldani u Bachovoj Muci po Mateju, Hamleta i Orsata Rade Šerbedžije, ali i Orsata Tonka Lonze te dr.

U subotu 6. kolovoza publika će moći pogledati snimku legendarne Tužne Jele Mata Vodopića koja je u režiji Ivice Kunčevića odigrana u Pilama 1998., a u ponedjeljak 15. kolovoza i snimku koncerta baritona Lea Nuccija sa Zagrebačkim solistima u atriju Kneževa dvora na 54. Igrama. Bit će to nostalgično putovanje arhivom Hrvatske radiotelevizije koja bilježi festivalsku prošlost i slavne izvedbe i umjetnike koji su ih obilježili.

Sve projekcije su s početkom u 21:30 u ljetnom kinu Slavica, a ulaz je slobodan.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist