Koronavirus u Hrvatskoj

BEROŠ PORUČIO Samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti širenje epidemije, ne testiranjem

BEROŠ PORUČIO Samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti širenje epidemije, ne testiranjem

Testiranje je potrebno, ali nije metoda kojom se može zaustaviti na siguran način širenje epidemije. Pridržavanjem mjera i odluka puno više možemo učiniti nego da testiramo čitavu naciju dva puta dnevno – poručio je ovog četvrtka ministar Vili Beroš. Rekao je kako je jučer bilo govora da će neka država provesti 20 tisuća testiranja na ograničenom lokalitetu. Možda će dobiti 180 pozitivnih i što ćemo s tim podatkom?, upitao je.

– Testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje, jer samo odgovornim ponašanjem sprječavamo transmisiju bolesti – rekao je dalje.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, istaknuo je kako su testirane sve osobe koje su bile u samoizolaciji, a koje su kontakti bolesnika i koji su dobili simptome. Bilo je puno osoba u direktnom kontaktu s oboljelim, a da to nisu znali, te su u međuvremenu imali jako puno sekundarnih kontakata. I njima su se radili testovi kako bi se oslobodili sekundarni kontakti.

Capak je mišljenja kako bi se testiranje trebalo pojačati u zdravstvenim ustanovama, pogotovo na odjelima gdje ima jako puno rizičnih bolesnika.

Ravnateljica Infektivne klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je kako se testiraju svi bliži kontakti i svi pod sumnjom i u izolaciji, a počinju razvijati simptome. Međutim, najavila je kako će zbog velikog broja pitanja pa i sugestija kolega iz šire znanstvene zajednice napraviti konkretna pitanja na koja će moliti kolege za konkretne odgovore o testiranjima.

Capak je rekao kako je dnevni kapacitet testiranja veći od tisuću dnevno.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist