Koronavirus u Hrvatskoj

BEROŠ: Nismo se prerano otvorili. Bez turizma bi nam bilo daleko lošije

BEROŠ: Nismo se prerano otvorili. Bez turizma bi nam bilo daleko lošije

Ministar zdravstva Vili Beroš trenutno boravi na Hvaru, gdje je komentirao današnju situaciju s povećanjem broja oboljelih od koronavirusa. Kazao je kako broj jest najveći, ali kako je, s obzirom na to da je vrhunac turističke sezone i da je u Hrvatskoj 830 tisuća stranih gostiju, i očekivan, piše Index.

-Danas imamo 208 zaraženih. Turistička sezona je u punom zamahu, 830 tisuća turista je u našoj zemlji i za očekivati je bilo određeno povećanje broja. Nije točno moguće predvidjeti koliko i što. No, važno je napomenuti da je u pojedinim županijama, kao što su Splitsko-dalmatinska i Grad Zagreb, broj novooboljelih znatno velik. No imamo četiri županije samo s po jednim novooboljelim, imamo 14 županija u kojima je ispod 10 novooboljelih. Najvažnije je da je sve pod kontrolom, da znamo izvor zaraze i da nam epidemiološka struka radi na terenu. Potrebno je stalno naglašavati da mi sami svojim oprezom i naporom možemo doprinijeti smanjenju širenja zaraze. To je ono što je važno reći u ovom trenutku – rekao je gostujući u RTL-u Danas.

Bez turizma bi bilo još i gore

Smatra da se nismo prerano otvorili te je rekao da su potpuno svjesno omogućili život i turizam.

-Bez turizma, koji je jedna od važnijih grana našeg gospodarstva, sve bi bilo daleko lošije. Ciljano smo prihvatili ovaj rizik. Još uvijek smo mišljenja da je on kontrolabilan. Čuo sam se jutros i sa slovenskim i austrijskim kolegama, na neki način svi smo na istom tragu. Ono što je bilo, a to je turistička sezona, sada završava i moramo se okrenuti jeseni, okrenuti se početku školske godine i promišljanju o onome što je potrebno – rekao je Beroš.

Dodao je kako nismo zakasnili s uvođenjem mjere bez obzira na to što su nas neke zemlje stavile na crvenu listu.

-Kao što sami svjedočite od početka ove ugroze, prvo smo krenuli uvijek s određenim nadzorom, a zatim s postepenim pooštravanjem mjera. To je dosad uvijek polučilo određene rezultate. Koliko su važne i mjere, toliko je važno i odgovorno ponašanje svih nas skupa. Minimalnim osobnim naporom, znači nošenjem maske kada je to preporučeno, održavanjem distance, osobnom higijenom, izbjegavanjem rukovanja, možemo napraviti najviše u sprječavanju širenja ove infekcije. Zato je vrlo važno da smo detektirali pojedina žarišta, a to su u ovom trenutku bili noćni klubovi, gdje se upravo primjenom ovakvog modusa ponašanja moglo spriječiti širenje infekcije. Žao mi je što se to nije desilo. Međutim, stoga moramo i dalje ponavljati i apelirati, poglavito na mlade, da se pridržavaju ovih mjera – rekao je Beroš.

Upozorio na nošenje maski

Otkrio je da u ovom trenutku ne razmišljaju o nekakvoj većoj ugrozi i opterećenju zdravstvenog sustava.

-Međutim, i sada postoje neki kapaciteti koji se čuvaju. No, napravit ćemo sve što bude potrebno u datom trenutku i sukladno s epidemiološkom situacijom – dodao je.

Još jednom je ponovio da su nošenje maske gdje je to potrebno i preporučeno, održavanje razmaka, osobna higijena, izbjegavanje rukovanja apsolutno recept za suzbijanje ove zaraze.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist