Županija

BEROŠ NA PRIMOPREDAJI UREĐAJA Radiologija više ne mora dijeliti UZV s drugim odjelima

BEROŠ NA PRIMOPREDAJI UREĐAJA Radiologija više ne mora dijeliti UZV s drugim odjelima

Dubrovačko-neretvanska županija kupila je UZV aparat za radiologiju opće namjene Općoj bolnici Dubrovnik u vrijednosti od 868.750 kuna. Primopredaja je obavljena u četvrtak poslijepodne, a tim povodom u Opću bolnicu Dubrovnik stigao je i ministar zdravstva Vili Beroš.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako mu je veliko zadovoljstvo da je županija osigurala sredstva za uređaj.

-Izvršili smo primopredaju jednog sofisticiranog ultrazvučnog uređaja na radiološkom odjelu. Osigurali smo sredstva za još jedan uređaj koji treba stići za koji dan, ukupno dva i pol milijuna kuna. Drago mi je da smo i na takav način mogli pomoći bolnici te našim sugrađanima kako bi imali bolju dijagnostiku. Drago mi je također da smo danas s ministrom Berošem obišli odjel te provjerili kako se tamo kvalitetno radi. To je dobro za naše sugrađane i zato smo jako zadovoljni – kaže župan.

Voditeljica odjela radiologije te predsjednica Županijske skupštine dr. sc. Vilma Kosović rekla je kako je danas je poseban dan za OB Dubrovnik, osobito za Odjel za radiologiju

– Obzirom da smo dobili ultrazvučni uređaj koji je visokokvalitetni uređaj. Dosad smo na odjelu radili na posuđenom uređaju s drugog odjela i dijelili s kolegama drugih specijalnosti zbog čega bi došlo do poteškoća u funkcioniranju, ali naravno bez ikakvih posljedica. Kolege su izrazito educirani, imaju znanje, iskustvo i stručnost te su bez problema radili na uređaju, jednako kvalitetno kao i na ovom izrazito tehnički naprednom uređaju – rekla je Kosović. Naglasila je da je kao voditeljica odjela bila ‘zaprepaštena činjenicom da radimo na posuđenom uređaju’.

-Obratila sam se Županijskoj skupštini čija sam vijećnica i kojoj sam na čelu te sam dobila bezrezervnu podršku svih vijećnika, ali i podršku župana i ravnatelja OB Dubrovnik. U istoj toj mojoj zamolbi s ultrazvučnim uređajem najviše klase bio je i digitalni rendgenski uređaj s flat panelom koji će ujedno doći na naš odjel. Ovaj uređaj ima vrlo naprednu tehničku specifikaciju koja se odnosi na izrazito visoku rezoluciju prilikom ultrazvučnih pretraga s kontrastom koje ćemo primjenjivati sada na našem odjelu. Tako da ćemo kod evaluacije žarišnih lezija jetre te pacijente ‘rješavati’ na ultrazvuku s kontrastom, a nećemo ih onda morati slati dalje na slikovni ‘imaging’ kao što je Multi-Slice kompjuterizirana tomografija ili magnetska rezonancija – rekla je Kosović. Osim toga, istaknula je još neke važne karakteristike uređaja.

-To je shear wave elastografija koja procjenjuje samu tvrdoću tkiva, što nam je bitno kod žarišnih lezija u području površinskih malih organa kao što je dojka i štitnjača što će nam pomoći u ranoj detekciji bolesti, osobito kod dijagnostike bolesti dojke. Puno je bolja rezolucija doplerske pretrage krvnih žila koja na ovom uređaju ima tri puta veću osjetljivost u odnosu na ostale te dvadeset puta veću prodornost. Izrazito je važno istaknuti kvalitetu slike na uređaja, koji ima izrazitu rezoluciju, bilo kontrastnu ili prostornu. Ovaj uređaj ima više vrsta sondi, osim toga ima jednu matriksnu sondu. To je sonda koja ima najbolju tehnologiju kod dijagnostike bolesti dojke – naglasila je Kosović.

-Drago mi je što je poslušan glas struke da nabavimo ova dva visokovrijedna uređaja – ultrazvučni visokokvalitetni uređaj i ful digitalni rendgenski uređaj s flat panel detektorima. Nadam se da će biti još ovakvih hvalevrijednih akcija koje će nam pomoći u opremanju naše bolnice i čime će se povećati zdravstvena zaštita i skrb pacijenata – dodala je.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako je odjel radiologije obogaćen dvama hvalevrijednim uređajima.

-Naš odjel radiologije je obogaćen, na putu je još jedan analogni rendgen koji će biti digitaliziran, a kroz projekt dnevne bolnice cijeli niz dijagnostičkih terapijskih uređaja će stići do kraja godine. Zaista ćemo moći reći da oni pacijenti koji dolaze u OB Dubrovnik će biti pregledani, ili terapijski obrađivani najsuvremenijim medicinskim uređajima – naglasio je Bekić. Dodao je kako je u Dolini Neretve potpisan ugovor s izvođačem građevinskih radova rekonstrukcije zgrade ‘starog’ suda.

-Nakon rekonstrukcije bit će to zgrada dnevne bolnice Metković koja je podružnica, ili jedan odjel OB Dubrovnik. Nositelj projekta je dubrovačka bolnica, financijski smo potpomognuti u vrijednosti od 50 milijuna kuna od EU. Ima još jedan dodatni dio koji će snositi županija. Možemo reći da će žitelji Doline Neretve dobiti ono što zaslužuju – jednu reprezentativnu zdravstvenu ustanovu i objekt gdje će im se bolnica približiti i čime ćemo im napraviti dostupniju zdravstvenu zaštitu – rekao je Bekić.

-Ministar je danas vidio koliko je to vožnje od Metkovića do Dubrovnika. Vidio je kako imamo suvremeno opremljen objedinjeni hitni bolnički prijem. Od doktorice Kosović je čuo kako ide nadoknada ovih propuštenih dijagnostičkih stvari tijekom COVID19. Bolnica je završila manje više nadoknadu dijagnostičko-terapijskih postupaka prema pacijentima ili su oni kroz ovaj i idući tjedan u završetku, na razini svih odjela, sukladno tehničkim mogućnostima i broju ljudstva. Vidio je i naše preinake koje smo napravili povodom COVID-a, uvijek smo na oprezu, vidio je disciplinu ljudi koje je sretao – i pacijenata i zdravstvenih djelatnika s maskama i cijeli proces pridržavanja epidemioških mjera – naglasio je Bekić i dodao:

-OB Dubrovnik koristi svaku posljednju lipu iz EU fondova kako bi se približila svim žiteljima DNŽ i kako bi rad s pacijentima došao na najvišu stručnu i znanstvenu razinu – kaže Bekić.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako mu je zadovoljstvo svjedočiti trenucima kada se u klinički rad uvode moderni uređaji.

-Vidjeli smo danas uređaj iznimne vrijednosti koji pruža nove modalitete snimanja, uključujući moderne bioakustičke modalitete, također snimanje s kontrastom što će povećati učinkovitost i točnost dijagnostičke pretrage, ali isto tako će omogućiti da one bolesnike koji su prije zahtijevali određeno slikovno snimanje poput CT-a i magneta da se ono izbjegne ako u situacijama ako je to moguće. Želio bih čestitati djelatnicima dubrovačke radiologije na broju učinjenih pretraga u uvjetima koji su navedeni. Uvjeren sam da će novi aparat omogućiti i značajnije poboljšanje pružanja kvalitete i učinkovitosti usluge – rekao je Beroš. Napravljeno je, naime 8 tisuća pregleda na ranijem aparatu koji je posuđen.

-Napravili smo iskorak. To poboljšava kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite, ali isto tako i ishode. Ovo je drugi put da boravim u dubrovačkoj bolnici. Svjedočim kvaliteti rada, pogotovo u novim okolnostima kad se svi moramo prilagoditi novom normalnom i koje HZJZ organizirao. Ono što je činjenica je da je virus među nama, a vrlo je važna spremnost i sposobnost bolnice za pružanje adekvatne zaštite – rekao je Beroš i dodao:

-Lijepa naša zaslužuje stalnu hitnu helikoptersku medicinsku službu jer je od iznimne važnosti za pružanje adekvatne medicinske skrbi. Ovo područje zaslužuje ovu službu tijekom cijele godine. Vjerujem da ćemo biti uz mogućnosti implementirati istu tijekom našeg mandata – istaknuo je Beroš.

O dugovima hrvatskih bolnica veledrogerijama te rješavanju ovog problema, Beroš je rekao:
-Problem nije uzrokovan samo jednim elementom, niz je faktora koji dovode do toga. Niz desetljeća u zdravstvenom segmentu se gomilaju gubici koji se mjere u stotinama milijuna kuna. Mislim da određene sanacije s vremena na vrijeme apsolutno nisu modalitet. Mi kao narod i nacija moramo vidjeti što hoćemo, kolika su naša izdvajanja u zdravstvenom sustavu i koliko nas to realno košta. Ono što od početka svoga mandata navodim je da moramo težiti financijskoj stabilnosti zdravstvenog sustava. Ako to želimo, moramo provesti reforme koje su neminovne i vjerujem da nas to čeka u sljedećem mandatu. Moja ideja je bila početi se ranije baviti tim problemom, međutim došao je COVID i izvjesno je da u tijeku odgovora nije bilo puno vremena za druge razgovore. Na razini Vlade, Ministarstva financija i svih ostalih koji sudjelujemo u zdravstvenom sustavu, gledamo što i kako dalje. Nije riječ samo o izdvajanju, već o nizu elemenata, funkcionalnoj integraciji bolničkog sustava, mjerenju ishoda i svemu onome što može doprinijeti financijskoj stabilizaciji sustava. Velik je izazov pred nama, no pokazali smo u prvom poluvremenu kako se možemo boriti protiv virusa, vjerujem kako ćemo moći riješiti druge boljke u zdravstvenom sustavu – rekao je Beroš.

Pročitajte još

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist

‘SIMPLY THE BEST’ Konavle – destinacija godine!

Dulist

VELIKI DOGAĐAJ ZA PELJEŠAC I OTOČANE Korčulani dobili CT uređaj u Domu zdravlja Korčula

Dulist