Politika

BERNARDIĆ U GRADU Plenkovićeva Vlada bila je maćeha prema ljudima koji žive od turizma

BERNARDIĆ U GRADU Plenkovićeva Vlada bila je maćeha prema ljudima koji žive od turizma

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, ujedno i čelnik RESTART koalicije, ove je subote stigao u Dubrovnik na mobilizacijski sastanak stranke. Na konferenciji za medije ispred hotela Royal Blue Dubrovnik sa suradnicima je govorio o pripremama za parlamentarne izbore i aktualnoj političkoj situaciji. Rekao je da je nedavno raspušten Sabor koji je bio ‘obilježen nikad viđenom političkom korupcijom u Hrvatskoj’.

-Sve što o tome možemo reći – ne ponovilo se – ističe Bernardić. Posljedice koronavirusa osjećat ćemo dugo, kaže, a Dubrovnik smatra ‘turističkim armagedonom’. Vlada Andreja Plenkovića, navodi, u posljednje četiri godine, ‘osim što nije napravila nijednu reformu i što je napravila puno korupcije’, prema turističkom sektoru i djelatnicima te prema ljudima koji žive od turizma, ‘bila je maćeha’.

-Podignuta je boravišna pristojba u nautičkom turizmu za 10 posto, u turističkom je sektoru Hrvatska imala najveći PDV u Europi, porez na male iznajmljivače digao se do 5 puta. Turistički sektor je odlukama Vlade pogođen. Kriza je pokazala kako ne možemo samo od turizma – rekao je Bernardić. Najavio je kako će vlada Restart koalicije novim odlukama, koje će donijeti odmah nakon 5. srpnja, pomoći turističkom sektoru. Jedna od prvih odluka je spuštanje PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu na 10 posto. Pomoći će i nautičkom sektoru koji je jedina alternativa smještaju u velikim hotelskim kompleksima.

-Jedna od odluka je da se paušal ove godine za male iznajmljivače ne plaća. Oni će ove godine jedini spasiti turistički sektor. To im se mora omogućiti odlukama lokalne samouprave i države – kaže Bernardić i dodao je da će biti ‘Vlada koja će biti zapamćena za sva vremena’.

Bernardić je komentirao izjavu premijera Andreja Plenkovića kako je: ‘Glas za Škoru, glas za SDP’.

-Sve što građani misle o predsjedniku Vlade i HDZ-u, građani reći na izborima i to uvjerljivo. Ne mislim komentirati izjave Plenkovića, a nakon 5. srpnja to više neće biti i dosta potrebno. ‘Glas za HDZ, glas je za korupciju’ – ističe. SDP je, navodi, prva stranka koja je na svojim listama uspostavila puni rodni paritet.

-To je demokratski standard kojeg nema niti jedna druga stranka u Hrvatskoj. To ih ne košta ništa novaca, nego samo malo povrijeđenih muških ega. Mogu vam obećati da će skoro pola zastupnica u Saboru iz SDP-a biti žene. Više žena u politici, znači pošteniju i bolju politiku – kaže Bernardić. Pristat će na sučeljavanje. ‘Jedva ih čekam’, ističe.

‘Za kakvom to politikom naši sugrađani žude?’, pita se predsjednik SDP-a Dubrovnik Jadran Barač.

-Sad će biti puno govora u superlativima o najavama novih projekata i izvršenih, ali se nitko od naših oponenata neće dotaknuti propuštenih prilika za pomoć građanima i strašnih koruptivnih afera koje su uzdrmale državu. Njihovo glavno obilježje je bježanje od svake moguće odgovornosti – rekao je Barač.

Predsjednik SDP-a DNŽ Krešimir Kuran osvrnuo se također na rad aktualne Vlade u protekle dvije godine. Kaže kako se može najbolje opisati riječima ‘netransparentno, neodgovorno, korupcija, nesposobno’.

-Kad mislim na korupciju, mislim na način na koji su usupostavili Vladu. To je bila jedna politička trgovina i nije bila volja građana. Kada govorimo o nesposobnosti i neodgovornosti, imamo primjer da je Hrvatska bila sada šest mjeseci predsjedala EU unijom. Najavljivala se kao velika stvar, a što to mi imamo od toga? To je najkatastrofalnije vladanje EU unijom. Mi nismo imali od toga nikakve koristi. Nismo pružili nikakvu novu priliku i politiku EU uniji. Velika neodgovornost može se primijetiti zadnjih dana. Vlada RH ne može donijeti odluku idu li djeca u školu ili ne. Prebacivanje odgovornosti na roditelje i ravnatelje je sramotno – ističe Kuran.

Koordinator SDP-a za 10. izbornu jedinicu Arsen Bauk rekao je kako je ‘iza nas najturbulentiji sastav Hrvatskog sabora’.

-Rekao bih najsramotniji obzirom na broj zastupnika koji su iznevjerili birače i promijenili dres tijekom mandata. Ovi su izbori za restart hrvatskog sabora i nadam se nove politike u kojoj neće biti prelazaka, a ako toga bude, oni koji to naprave, trebaju biti kažnjeni. Dosadašnji predsjednik Sabora Jandroković rekao je da nemamo nikoga kao Plenkovića i moram se s njime složiti. Mi nemamo takvog talenta koji bi od 21. ministra na kraju mandata zadržao samo 6. Vjerujem da nećemo imati takvog – rekao je Bauk. Iza ove Vlade, kaže, ostat će zapamćene tri brojke.

-Prva je brojka 15 – toliko je ministara moralo otići iz Vlade. Druga je brojka 18 – toliko je mrtvih u Domu za starije i nemoćne u Splitu bez političke odgovornosti. Zadnja brojka je 61 – toliko je dana prošlo od potresa u Zagrebu, a da nisu bili u stanju donijeti zakon za sanaciju nakon potresa i da se pomogne građanima – ističe Bauk brojke.

-Ovo obećanje župana da će za dvije godine početi gradnja brze ceste od ZLD do Dubrovnika, to će biti projekt kojeg će naša Vlada ostvariti, a županu preporučam da ode otkopati kamen temeljac koji su prije desetak godina stavili za autocestu. I da ga možda već sada zakopa tamo gdje će se početi graditi ova cesta – ističe Bauk.

Foto: Zvonimir Pandža

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist