DuList PROMO

BERNARD NADO NIKŠIĆ OBJAŠNJAVA Što je neoperativna dekompresijska terapija kralježnice (DTK)?

Zanimljiva priča koja omogu­ćuje život bez boli u kralježnici svoj poslovni krug zatvara u Dubrovniku.

Bernard Nado Nikšić, otvorio je vrata Nado centra za kralježnicu, a riječ je o prirodnoj fizikalnoj metodi liječenja degenerativnih oštećenja hrskavičnih diskova. Prvi u Hrvatskoj uvode pojam neoperativne dekompresijske terapije i koriste najbolje i najučinkovitije vježbe na svijetu. Metoda je potpuno prirodna, potiče tijek krvi bez kemoterapije, zra­čenja i tableta, a svojim jedinstvenim konceptom dokazano riješava i one najteže slučajeve bolova u kralježnici.

Što je Dekompresijska terapija kralježnice?
DTKje izrazito uspješna, neopera­tivna procedura za popuštanje bolova u donjem dijelu leđa, vratu, rukama i nogama. Sustav je najnaprednije neo­perativno liječenje na svijetu za her­niju i degeneraciju međukralješčanog koluta. U Nado centru ova se terapija koristi još od 2000. godine, a primje­njuje računalnu tehnologiju i sofisti­ciranu opremu koja nježno isteže kra­lježnicu, smanjujući pritisak sa diska i zglobova pojačavajući prirodni proces cijeljenja. Potiče i pruža brzo, učinko­vito i nevjerojatno popuštanje boli što omogućuje većini pacijenata vraćanje aktivnijem stilu života te brži povratak poslovno radnim obvezama.

Što se vakuum učinkom unutar diska može postići?
On postiže dvije stvari. Prvo s meha­ničkog stajališta, ispupčenje koje je nastalo izvan normalnih granica diska može biti povučeno unutar diska putem vakuuma stvorenog unutar tog diska. Drugo, vakuum potiče rast krv­nog protoka i tako sekundarno stimu­lira zacjeljivanje. To rezultira reduci­ranjem boli i pravilnim cijeljenjem ozlijeđenog dijela kralježnice. Oslo­bađanje boli se također postiže neu­rološkim putem zbog istezanja recep­tora u mekom tkivu i zbog distrakcije zglobova.

Što se može dogoditi ako se liječe­nje ne započne na vrijeme?
Stresovi na disk i zglobove mogu voditi do upale, oštećenja i pukotina na hrskavičnom prstenu diska, a time i uzrokovati hernijaciju diska. Kada jez­gra diska probije fibrozni prsten prema kralješčanom kanalu onda dolazi do pritiska na kralješničnu moždinu ili živčane korijene, što uzrokuje žestoku bol i druge živčane poremećaje. Kada su živci pritisnuti, onda ne mogu učinkovito slati mozgu signale i pri­mati ih od mozga. Ako šalju i primaju krive signale, to utječe na pacijentovo hodanje, stajanje i sve aspekte funkcija, uključujući jačinu i koordinaciju.

Kako prepoznati problem?
Pacijenti mogu imati problem s ravno­težom, mogu osjećati bol, ukočenost, trnce i pečenje.
Istraživanje je pokazalo da se magnet­skom rezonancom ne mogu uvijek dokazati svi bolovi uzrokovani ošte­ćenjem diska. Jedan od razloga je i taj da se snimanje vrši u ležećem položaju, u kojemu diskovi nisu opterećeni u punom smislu gravitacijom i vlastitom težinom trupa pa ne moraju pokazati slabost u vidu ispupčenja hrskavičnog obruča kao kada osoba stoji ili sjedi.

Za sva pitanja oko bolova u kra­lježnici ili savjete u vezi liječenja svoje upite šaljite na e-mail adre­su info@dulist.hr.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija