DuList PROMO

BERNARD NADO NIKŠIĆ Nado centar za kralježnicu odgovara na vaša pitanja

BERNARD NADO NIKŠIĆ Nado centar za kralježnicu odgovara na vaša pitanja

Pozdrav, već dva mjeseca osjećam bol i trnce u ruci. Bol počinje kada dignem ruku poviše sebe i kratko je zadržim u tom položaju ili kada kružim poviše glave. Trnci i grč se šire prema vratu i leđima i mislim da je povezana s vratnom kralježnicom. Može li se bol reducirati putem terapija i ako može na koji način?

Za sva pitanja oko bolova u kralježnici ili savjete u vezi liječenja svoje upite šaljite na e-mail adresu nado@nado.hr ili na broj telefona 098 813 813

Vaši simptomi upućuju na kompresivni sindrom, koji svoj uzrok može imati na različitim mjestima i iz različitih razloga. Najčešći uzrok kompresivnog sindroma su degenerativne promjene u kralježnici, u vašem slučaju u vratnom dijelu, i to najčešće na nivou međukralješčanog koluta (diska) i na malim zglobovima kralježaka, te osteofiti (koštane tvorbe). Kod kompresivnog sindroma uzrok je mehaničke prirode (kompresija) i najčešće se dešava u korijenu (spinalnog) živca. Ukoliko je uzrok nastao zbog pritiska mekog tkiva (hernia diska, prolaps, protruzija) na živac, onda su velike šanse da se pritisak riješi neoperativnom dekompresijskom terapijom (DTK, stezanje kralježnice ekstenzomatom). Uzrok je mehaničke prirode i mora se rješavati mehanički, odnosno spravom koja postiže učinak vakuum efekta unutar diska, kako bi se sadržaj povkao na mjesto na kojem treba biti i kako bi smanjio pritisak na živac. Kako živac i njena ovojnica trebaju dobru opskrbu kisikom I prokrvljenost, onda već i mali pritisci stvaraju probleme u obliku bola i/ili trnaca. Iz tih navedenih razloga, klasične fizikalne procedure (struja, magnet, laser, vježba, masiranje, kreme itd.) polučuju slabe ili nikakve rezultate, jer su to sve samo simptomatske terapije a ne kauzalne (uzročne). Klasične fizikalne procedure u slučaju kompresivnih sindroma pomažu kada tijelo u stvari samo sa svojim mehanizmima iscjeljivanja sanira problem. Neoperativna dekompresijska terapija (DTK) je dokazana kao najučinkovitija terapija kod degenerativnih promjena na kralježnici. Ona nije svemoguća, ali je najučinkovitija, jer djeluje na sam uzrok problema.

Poštovani, posljednjih godinu dana osjećam jaku bol blizu lopatice, na lijevoj strani leđa koja se najviše ističe dok se saginjem ili udišem. Velik problem mi predstavlja to što ne mogu udahnuti do kraja. Snimio sam ultrazvuk srca, uz to i pluća i spirografiju i rekli su da nema problema. Ortoped je reko da on tu ne može pomoći. Zadnjih mjesec dana radim vježbe za kralježnicu koje sam dobio, ali jednostavno ne pomažu. Je li to uopće moguće srediti ili će bol ostati trajna?

Iz vašeg opisa ne mogu znati točno mjesto bola, a ono je važno, jer su rješenja za smanjenje bola vrlo različita. Ako je uzrok bola u srednjem dijelu (prsne, torakalne) kralježnice onda se obično radi o iterskapularnoj ili interkostalnoj neuralgiji, odnosno upali korijena spinalnog živca. Kako živac ide između rebara, a zbog upale ima tendenciju ‘skupljanja, zatezanja’, onda može izazivati bolnost pri udahu ili određenim pokratima, naročito pri rotaciji trupa. Bol se može protezati do prsne kosti sa jedne ili druge ili obe strane. Često se takva bol, ako je sa lijeve strane na nivou srca zamijeni sa srčanim tegobama, kao i u vašem slučaju. Treba prvo pregledati strukturu kralježnice, kako bi se utvrdilo da li postoji skolioza ili skoliotično držanje, da li postoji dislokacija malog zgloba koji može izazvati upalu ili je to neki drugi mehanički uzrok, koji se može utvrditi nekom od dijagnostičkih metoda (RTG,MR). Ali prvo svakako treba napraviti dobar klinički pregled cijele vaše posture. Ako je bol iznad lopatice, to je obično u tzv. Trigger točki, koja svoj uzrok ima u vratnoj kralježnici. Onda se to obično jednostavno rješava dekompresijskom terapijom vratne kralježnice.

Imam 28 godina i posljednjih godinu dana idem na masaže zbog intenzivnih bolova u kralježnici koji se šire prema vratu i uzrokuju mi česte migrene. Nakon masaže dobijem upalu mišića za koju kažu da je normalna i da je posljedica miogeloza, ali bol se i dalje ne povlači. Ne znam je li pametno nastaviti s masažama, s obzirom da su mi i na pregledu rekli da je sve u redu i da je bol od stresa ili to trebam smatrati ozbiljnim problemom?

Iz vašeg opisa se ne može previše zaključiti, pa Vam zato ne mogu dati točnije objašnjenje.
U svakom slučaju problemi i razne blokade u vratnom (cervikalnom) dijelu kralježnice često mogu izazivati glavobolje i to prvenstveno u prednjem (frontalnom) ili stražnjem (okcipitalnom) dijelu glave. Masažom se takvi sindromi mogu otkloniti ako je uzrok u mišićnom tkivu vrata, što očito kod vas nije slučaj. Ako je uzrok dublje prirode, odnosno na nivou diskova ili kralježaka, onda je potrebna terapija za taj nivo. Prvo se klinički treba utvrditi uzrok a onda prema tome odrediti terapiju ili neki od dijagnostičkih procedura.

Pročitajte još

Otkrijte najbolje slot igre u hrvatskim online kasinima

Dulist

Zanimljive činjenice o automatima za igre

Dulist

Nije šala! Od danas u TuttoBene popust 40 posto na sve!

Dulist