Natrag
21.2.2019 09:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

Benzini skuplji, dizeli jeftiniji

10.6.2013 @ 16:34 Nikša Miletić Aktualno

Podijelite:

Motorni benzini od ponoći će poskupjeti za četiri lipe po litri, dok će cijena eurodizela i plavog dizela pasti za pet lipa, a lož ulja za četiri lipe,

pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 11. do 24. lipnja.
Prema tim podacima, najviša maloprodajna cijena motorskog benzina eurosupera 95 iznosit će 10,27 kuna po litri prema dosadašnjih 10,23 kune.

Nova cijena eurosupera BS 98 je 10,59 kuna, što je također za četri lipe više od dosadašnjih 10,55 kuna, a eurosuper BS 100 od ponoći će se prodavati po 10,80 kuna (do sada 10,76 kuna).

Najviša maloprodajna cijena eurodizela BS od sutra je 9,38 kuna, što je pet lipa manje od dosadašnjih 9,43 kune.

Cijena plavog dizela bit će također niža za pet lipa, a lož ulja za četiri lipe po litri.

Tako će najviša cijena plinskog ulja obojanog plavom bojom s oznakom euro u iduća dva tjedna iznositi 6,11 kuna (do sada 6,16 kuna), a plinskog ulja s oznakom euro 6,54 kune (do sada 6,58 kuna).

Ministarstvo je danas objavilo najviše cijene derivata sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojemu promjena cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Prema Pravilniku, najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta cijena, a u slučaju sniženja cijene mogu pasti najviše za šest posto.

Temeljem Pravilnika, Ministarstvo gospodarstva svakih 14 dana obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, a naftne kompanije u tom razdoblju mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.
 

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana