Aktualno

Benzini isti, dizeli skuplji

Benzini isti, dizeli skuplji

Cijene motornih benzina od ponoći se neće mijenjati, dok će cijene eurodizela porasti za pet lipa po litri, a plavog dizela i lož ulja za šest lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 14. do 27. svibnja.

U tom će razdoblju najviše cijene motornih benzina ostati na sadašnjoj razini, pa će se i nadalje eurosuper BS 95 moći prodavati po najvišoj cijeni od 9,99 kuna, eurosuper BS 98 po 10,30 kuna, a eurosupera BS 100 po 10,50 kuna.

Najviše cijene dizelskih goriva će pak blago porasti, pa najviša maloprodajna cijena eurodizela BS od sutra može biti 9,28 kuna, što je pet lipa više od dosadašnjih 9,23 kune.

Za šest lipa poskupjet će plavi dizel i lož ulje, pa će tako cijena plinskog ulja obojanog plavom bojom s oznakom euro ponovno premašiti 6 kuna i iznositi 6,02 kune (do sada 5,96 kuna), dok će najviša cijena lož ulja s oznakom euro iznositi 6,44 kune (do sada 6,38 kuna).

Ministarstvo je danas objavilo najviše cijene derivata sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojemu promjena cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.
Prema Pravilniku, najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta cijena, a u slučaju sniženja cijene mogu pasti najviše za šest posto.

Temeljem Pravilnika, Ministarstvo gospodarstva svakih 14 dana obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, a naftne kompanije u tom razdoblju mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Pročitajte još

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist