Aktualno

Benzini i dizeli jeftiniji od ponoći

Naftni će derivati od ponoći pojeftiniti od 27 do 31 lipe po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 1. do 14. listopada.

U tom će razdoblju naftne kompanije moći imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 10,25 kuna po litri, što je 28 lipa manje od dosadašnjih 10,53 kune.

Eurosuper BS 98 pojeftinit će za 30 lipa i nova mu je cijena 10,55 kuna (do sada 10,85 kuna).

Maloprodajna cijena eurosupera BS 100 bit će niža za 31 lipu, pa će se po prvi put od druge polovice srpnja spustiti ispod 11 kuna, na 10,76 kuna (do sada 11,07 kuna).

Eurodizel BS će pojeftiniti za 29 lipa i nova mu je cijena 9,84 kune (do sada 10,13 kuna). Zadnji je put cijena eurodizela bila ispod 10 kuna početkom rujna.

Cijene plinskog loživog ulja i plavog dizela od ponoći će biti niže za 27, odnosno 30 lipa, jer je Ministarstvo najvišu cijenu lož ulja odredilo 6,73 kune (do sada 7,00 kuna), a plinskog ulja obojanog plavom bojom na 6,31 kunu (do sada 6,61 kunu).

Uz derivate za koje je Ministarstvo danas utvrdilo i objavilo najviše maloprodajne cijene u idućih 15 dana, naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima za koje mogu slobodno utvrđivati visinu premije, pa stoga imati i nešto višu cijenu od one koju je utvrdilo resorno Ministarstvo.

No, u tom slučaju kupcima moraju omogućiti i kupnju pojedinog derivata bez dodanih aditiva, a na benzinskim postajama na kojima nema te mogućnosti, naftne kompanije moraju imati maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je za taj naftni derivat objavilo Ministarstvo, predviđeno je Pravilnikom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prema Pravilniku, Ministarstvo svaka dva tjedna utvrđuje i objavljuje najviše razine maloprodajnih cijena derivata, a promjene ponajviše ovise o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta, a najviše šest posto u slučaju pada cijena.

Kako se doznaje, u proteklom 15-dnevnom obračunskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu znatno su pale, za 3,94 posto, a kotacije plinskih ulja do 3,64 posto. Istodobno, tečaj dolara u odnosu na kunu je oslabio, za 1,38 posto, u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.
?

Pročitajte još

OLIMPIJSKE NADE Jugašima četvrto mjesto

Dulist

MARE I LEONA U ĐIRU ‘Ne bismo Orsan mijenjali ni za što, ali izluđuje nas parking i skupa butiga’

Dulist

LIJEČNICE MARIJA I KATARINA DORŠNER Uvijek smo se pratile u stopu. Sestra je osoba na koju možeš u svemu računati

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija