Kultura

Beneventanski rukopis stigao u Dubrovnik

Beneventanski rukopis stigao u Dubrovnik

Fragment pisan beneventanom iz 13. stoljeća (Augustinus, Tractatus in Iohannem) koji su 10. srpnja Dubrovačke knjižnice kupile na aukciji u londonskoj kući Sotheby's predstavljen je danas u čitaonici Znanstvene knjižnice.

Fragment, za koji se pretpostavlja da je nastao upravo u Dubrovniku, predstavile su Predsjednica Britansko – hrvatskog društva Flora Turner, ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić i dr.sc.Rozana Vojvoda, koja je doktorirala na temu beneventane u dalmatinskim gradovima.

Riječ je o fragmentu Evanđelju sv.Ivana, koji su Dubrovačke knjižnice otkupile u Londonu za 3 125 funti. Donaciju za otkup ovog rukopisa Knjižnicama je dalo Društvo prijatelja dubrovačke starine.

-Velika je vjerojatnost da je ovaj rukopis dubrovačkog podrijetla. To zaključujemo na temelju paleografskih kriterija i općeg izgleda pisama. Po uglatosti i morfologiji slova nalikuje na druge fragmente i dokumente iz 13. stoljeća, koji se čuvaju u dubrovačkoj zbirci Znantvene knjižnice, Dominikanskog samostana, Franjevačkog samostana ili pak u Državnom arhivu. U Dubrovniku se u 13. stoljeću koristio jedan specifičan tip beneventanskog pisma koji posjeduje izrazitu uglatost, neujednačenost slova, nagib pisma ulijevo ili udesno, ukratko tip pisma koji se udaljio od kaligrafske izvrsnosti beneventane iz 11. stoljeća –  istaknula je na konferenciji za novinare Rozana Vojvoda.

Također je dodala kako je riječ o preliminarnim rezultatima, te kako komparativna paleografska analiza ovakvih fragmenata tek predstoji. Dodala je kako su u dubrovačkim zbirkama 2 fragmenta po tipu pisma najbliži otkupljenom fragmentu.

– Fragment iz 13. stoljeća također sadrži djelo Sv. Augustina „Tractatus in Iohannem" kao i otkupljeni fragment,  a čuva se u Franjevačkom samostanu u Dubrovniku, te fragment liturgijskog kodeksa odnosno Misala iz 13. stoljeća, koji se trenutno čuva u Znanstvenoj knjižnici Juraj Habdelić u Zagrebu, ali je vlasništvo knjižnice dubrovačkog jezuitskog samostana – zaključila je Vojvoda.

Predsjednica Britansko – hrvatskog društva Flora Turner, zahvalila je Društvu prijatelja dubrovačke starine, koje je odmah prepoznalo važnost ovog dokumenta za dubrovačku baštinu i povijest i pomoglo u otkupu ovog fragmenta. Inače, upravo zalaganjem Flore Turner koja je inače do prošle godine bila savjetnica za kulturu Veleposlanstva RH u Londonu i koja je inicirala brojne otkupe umjetnina, te dr.sc. Joška Belamarića s Intituta za povijest umjetnost u Splitu, ovaj fragment stigao je u Dubrovnik.

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić najavila je izložbu beneventanskih rukopisa koji se čuvaju u zbirkama Znanstvene knjižnice Dubrovnik, a kojom će biti otvorena manifestacija Mjesec knjige. Upravo će fragment otkupljen u Sotheby'su biti središnji eksponat izložbe, dok će dr.sc. Rozana Vojvoda tijekom Mjeseca knjige u prostorima Dubrovačkih knjižnica održati predavanje na temu beneventanskih rukopisa u Dubrovniku.
 

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist