Kultura

Beneventanski misal na izložbi u Frankfurtu

Beneventanski misal na izložbi u Frankfurtu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu privela je kraju natječaj Hrvatska lijepa knjiga, koji je organiziran kako bi se izabrale knjige hrvatskih nakladnika za sudjelovanje na izložbi Book Art International, koja se održava u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu od 10. do 14. listopada 2012., te na izložbi Best Book Designs From All Over The World, koja će se tijekom ožujka iduće godine održati u Leipzigu.

Ocjenjivački sud, objavljeno je na internetskim stranicama NSK, u čijem su sastavu bili akademski slikar Marcel Bačić, akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, dr. sc. Mikica Maštrović, akademski grafičar Luka Gusić, dr. sc. Jasna Galjer te akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev, izabrao je ukupno 31 naslov, među kojima je i Beneventanski notirani misal dubrovačke katedrale iz 12. stoljeća, čiji su nakladnik Dubrovačke knjižnice Dubrovnik.

Zaklada Stiftung Buchkunst iz Frankfurta na Majni i ove godine povjerila Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu organizaciju izbora knjiga za izložbe Book Art International teBest Book Designs From All Over The World. Riječ je o izložbama na kojima se predstavljaju dosegnute razine stvaralaštva likovnih urednika, dizajnera te tiskarskog umijeća. Svi zainteresirani hrvatski nakladnici mogli su do 17. srpnja 2012. prijaviti svoje lijepo oblikovane knjige na natječaj Hrvatska lijepa knjiga, u kategorijama književnost, znanost, monografije o umjetnosti i umjetnicima i fotomonografije, knjige za djecu i mladež, školske knjige, bibliofilska i reprint izdanja te katalozi.

Odabrani naslovi izloženi su od utorka, 18. rujna 2012. do kraja mjeseca u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a nakon sajmova u Frankfurtu i u Leipzigu postaju dio fonda German Book and Type Museum, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Nationalbibliothek).

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist