AktualnoUrednički izbor

BEKIĆ: Problem je u sustavu, ne u bolnici. Ne odustajemo od gostujućih liječnika

BEKIĆ: Problem je u sustavu, ne u bolnici. Ne odustajemo od gostujućih liječnika

Stanje je već dulje vrijeme kronično. Ništa se novo nije dogodilo kroz ovih nekoliko dana. Problem nije od jučer, a mi ga pokušavamo riješiti sa županijom i nadležnim ministarstvom – prokomentirao je za DuList ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić nakon što je ova zdravstvena ustanova ‘završila’ na sudu zbog gostujućih liječnika koje dovodi kako bi pacijentima mogli pružiti adekvatnu uslugu. Problematični su, naime, ugovori o djelu na temelju kojih gostujući liječnici rade, ali i to što im bolnica plaća troškove puta i smještaja. Treba napomenuti da su ti doktori već zaposleni u drugim zdravstvenim ustanovama na puno radno vrijeme, a u Općoj bolnici rade vikendom ili na svoje slobodne dane. Dodajmo i kako je ravnatelj Bekić prilikom našeg obilaska bolnice u srpnju istaknuo kako upravo gostujući liječnici ‘spašavaju stvar’. Upravo je stoga apsurdno da bolnica bude kažnjena kada nema druge opcije nego zatražiti pomoć kolega iz drugih zdravstvenih ustanova. — Pojedini bolnički odjeli poput Dermatologije ne bi ni bili u funkciji da bolnici ne pristižu kolege iz drugih bolnica i kliničkih centara. Odjel Ginekologije također u potpunosti ovisi o gostujućim liječnicima, kao i onaj Traumatologije gdje rade tri gostujuća liječnika. Bude i dana kada čitavu smjenu drže gostujući liječnici. A, uvijek se vodimo pravilom da nijedan pacijent na svojoj koži ne smije osjetiti da nam nedostaje kadra – rekao nam je ravnatelj Bekić u srpnju.

Hibrid između OB i KBC-a
Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik istaknuo je kako je dubrovačka bolnica specifična po načinu funkcioniranja i organizaciji rada što dodatno otežava njezinu poziciju.
-Razlikujemo se uvelike od drugih bolnica i kliničkih centara, počevši od nepovoljnog zemljopisnog položaja u odnosu na sve ostale bolnice gdje smo mi nekakav hibrid između Opće bolnice i Kliničkog bolničkog centra. Pogotovo nam je problematično jer moramo imati određene posebne službe koje neke druge bolnice koje su udaljene od Zagreba ili Rijeke sat vremena ne moraju imati. Pritom mislim na Interventnu kardiologiju, Neurokirurgiju, na 24 – satnu pokrivenost Ginekologije, Kirurgije, Anestezije i Otorinolaringologije. A, sve te stvari dodatno otežava i poskupljuje činjenica da uslijed manjka medicinskog kadra u našu ustanovu moramo dovoditi gostućujuće liječnike. To, jasno, ima svoju cijenu. U bližoj budućnosti očekujemo rješavanje tih problema na nekim realnim i održivim osnovama – istaknuo je ravnatelj Bekić. Pojasnio nam je zbog čega se tolika ‘hajka’ diže oko ugovora o djelu. Naime, postoje i oni ugovori o poslovnoj suradnji koju Opća bolnica već dulje vrijeme nudi drugim bolnicama, a na što su samo dvije u Hrvatskoj pristale i to KBC Split te KBC Rijeka dok su ih druge odbile. Upravo na ovoj vrsti ugovora inzistira i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

‘Naši odjeli moraju raditi’
-Kada bih potpisao ugovor o poslovnoj suradnji, primjerice, s nekom bolnicom, ravnatelj bolnice poslao bi liječnika u našu bolnicu na 10 dana. Ja bih samo njegovoj bolnici poslao evidenciju, oni bi mu isplatili plaću, a naša bolnica bi im refundirala novac kao da je liječnik radio tamo kod njih. Sve bolnice, osim dvije, odbile su ovakvu praksu. Zato smo kako bismo organizirali rad bili primorani dovoditi liječnike na ugovor o djelu. Svi doktori koji dolaze u bolnicu ne bi se inače drukčije mogli angažirati, a naši odjeli moraju raditi – rekao je Bekić. Dodajmo i kako se liječnicima praktički ne isplati doći raditi u Dubrovnik prema navedenim ugovorima o poslovnoj suradnji na samo nekoliko dana. Naime, taj ugovor propisuje nešto manju satnicu od uobičajene te ona u prosjeku iznosi oko 60 kuna po satu. Ako se u obzir uzme i trošak putovanja iz Zagreba, Rijeke ili bilo kojeg drugog kliničkog bolničkog centra do Dubrovnika te još onaj smještaja za tih desetak dana, računica je sasvim jasna. Upravo su zato, naglasio je Bekić, ugovor o djelu jedini način na koji Opća bolnica Dubrovnik može dovesti gostujuće liječnike.

Dug prema veledrogerijama
Opću bolnicu Dubrovnik muči i dug prema veledrogerijama. Upravo je dubrovačka bolnica najveći dužnik, a proteklog je tjedna ‘pala’ i prva ovrha i to nad kninskom bolnicom. Iako se o ovrhama zbog lijekova već dulje vrijeme govori, Bekić naglašava kako nema bojazni za pacijente.
-Kad je provedena sanacija, sanirano je ukupno 125 milijuna kuna. Međutim, i pored toga 31. ožujka 2016. godine novonastali je dug iznosio 103 milijuna kuna što znači da je problem u sustavu, a ne u našoj ustanovi. Imamo ugovore sa skoro svim veledrogerijama o podmirivanju obročnog duga, međutim, jednostavno nam premalo novca ulazi u bolnicu da bismo mogli taj dug sanirati. Što se tiče ovrha, uskoro će početi sudski postupci pred Prekršajnim sudom tako da se u skorije vrijeme to neće kod nas dogoditi. Trenutno je kninska bolnica ovršena na temelju sudske odluke, nije riječ od ad hoc ovrhi. Što se pacijenata tiče, sve će biti u redu. Dvije veledrogerije su nam malo otežale pristup, ali našli smo način – zaključio je ravnatelj Bekić naglasivši kako od gostujućih liječnika bolnica neće odustati jer bez njih ne bi mogla ni raditi u potrebnom obujmu te pružati pacijentima adekvatnu zdravstvenu uslugu.

Iz tiskanog izdanja od 25. rujna 2019.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist