Natrag
16.2.2019 11:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

Bečki glazbenici oduševili festivalsku publiku

7.8.2014 @ 12:26 Dulist Kultura
5;5

Podijelite:

Flautist Dieter Flury, violončelist Tamás Varga i Stefan Gottfried na čembalu nastupili su u sklopu Vip programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć, 6. kolovoza u atriju Kneževa dvora s programom „Bach danas“.

Nakon dvije uvodne sonate Johanna Sebastiana Bacha, prve za flautu i druge za violončelo, izvedena je skladba za flautu solo Herberta Willija, jednog od najistaknutijih austrijskih suvremenih skladatelja, koja je pokazala vrhunsku kvalitetu izvođača i visoke mogućnosti flaute kao solo instrumenta. Ova kompozicija, nastala u Grčkoj, dok je Willi promatrao more, igru valove i izmjene boja, Dieteru Fluryju pružila je mogućnost da potvrdi svoj status „Paganinija flaute“.

Prvi dio koncerta završava izvođenjem Bachove Sonate za violončelo i čembalo u G-duru, da bi drugi dio koncerta ponovno otvorio Bach nakon kojeg dolazi na red solo violončelo sa sonatom Györgyja Ligetija, suvremenog mađarskog skladatelja, koja u potpunosti pridobiva pažnju publike. Koliko je publika bila zadivljena savršeno izvedenim teškim pasažima i koliko je uživala u lijepim bojama i melodijskim linijama, svjedoči činjenica da se Tamás Varga nakon toga dva puta vraćao na poklon.

Uslijedio je Stefan Gottfried koji je izveo psihodelični Continuum za solo čembalo madžarskog skladatelja Györgyja Ligetija i uvukao publiku u trans, iz kojeg se budi zadnjom točkom, Bachovom Sonatom za flautu i basso continuo u E-duru koja savršeno zaokružuje koncertnu cijelinu. Odlična suradnja vrhunskih glazbenika: flautista Dietera Fluryja, violončelista Tamása Varge i Stefana Gottfrieda na čembalu, uz dobro odabran program, festivalskoj publici tako je pružila prekrasnu glazbenu večer.

Flautista Dietera Fluryja, koji uživa ugled glazbene kritike zbog svog suptilnog zvuka, savršene tehnike te glazbene inteligencije, nazivaju „Paganinijem na flauti“ zahvaljujući „fenomenalnoj tehnici prstiju i disanja“. Kao solo flautist Bečke filharmonije od 1981. godine, te njezin generalni direktor od 2005., Flury je ostvario svestranu karijeru instrumentalnog soliste, komornog glazbenika, glazbenog pedagoga i voditelja orkestra, a najugledniji suvremeni skladatelji, kao što su Beat Furrer i Herbert Willi, pisali su glazbu za njega.

Tamás Varga, prvi je violončelist Bečke filharmonije i Bečke državne opere dok je Stefan Gottfried uspješnu međunarodnu koncertnu karijeru ostvario svirajući čembalo, pianoforte i glasovir, instrumente koje i predaje na Bečkom sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana