Politika

Bauk: “O tome će odlučivati GO SDP-a”

Bauk: "O tome će odlučivati GO SDP-a"

Nakon današnje SDP-ove konvencije ministar uprave Arsen Bauk odgovarao je na pitanja dubrovačkih novinara o aktualnim problemima koje muče Hrvatsku i krajnji jug, ali i o samim odnosima unutar dubrovačkog SDP-a.

Ministar je, kako je rekao, prvi put trebao doći u Dubrovnik za Festu Svetoga Vlaha, no zbog vremenskih prilika to nije bilo moguće jer vladin avion nije vozio.

– Međutim, poruke s kojim smo dobili povjerenje građana, još uvijek su aktualne. Najveća za ovaj kraj je bolja prometna povezanost, i drago mi je da je novi minstar najavio i završetak dionice do Ploče, nastavak do Metkovića, i nastavak kroz BIH-a- rekao je Bauk. Na pitanje da li je zadovoljan radom dubrovačkog SDP-a odgovorio je:

– Ni po jednoj formacijskoj osnovi ja nisam nadređen za to, predsjednik sam SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, bio sam koordinator izborne jednice ali to nije funkcija nadziranja rada lokalnih organizacija. One imaju članstvo, koje nadzire lokalnu organizaciju, jednom godišnje imaju prilike izrazit svoje mišljenje, a to će se vidjet na lokalnim izborima, i nakon toga na izbornoj konvenciji da li su građani i članovi zadovoljni radom – istaknuo je.

Komentirao je i aktualne probleme nastale oko imenovanja vršitelja dužnosti Zaklade Blaga djela.
 
– Tu se radi o provedbi Zakona o zakladama i fundacijama i provedbi Statuta Zaklade. Mi nismo dobili od ovlaštene osobe takav zahtjev, a to je već unutarnja stvar Zaklade. Ministarstvo uprave kada dobije zahtjev će postupiti sukladno Zakonu, vodeći računa o statutu. Ministartvo uprave nije nadležno za tumačenje Statuta, a odredbe Statuta zbog čega je Gradsko vijeće uključeno u rad Zaklade vjrojatno imaju povijesne razloge o kojima ne bih govorio jer je vjerojatno to gradska a ne privatna zaklada – naglasio je dodavši kako je eventualno mijenjanje Statuta od strane Gradskog vijeća stvar samog Statuta Zaklade.

– Ministarstvo nije nadležno tumaćiti to ali Gradsko vijeće mora dat suglasnost na promjenu statuta – pojasnio je Bauk.

Na pitanje hoće li SDP imati svog kandidata za dubrovačkog gradonačelnika rekao je kako odgovor na to pitanje treba dati GO SDP-a Dubrovnik.  

Što se tiče nekih predizbornih obećanja, poput sređivanja biračkih popisa, Arsen Bauk ističe kako je to i zahtjev Europske Unije, koje Hrvatska treba riješiti radi sebe.

– Problem biračkih popisa je taj što na njima imamo višak birača, imamo velik broj držaljana koji ne žive u Hrvatskoj, ili su već dugo u inozemstvu a nisu se odjavili ili su zbog raznih razloga prijavljeni u Hrvatskoj a žive u susejdnim zemaljam i imaju dvostruko prebivalište – dodao je.

Što se tiče otpuštanja u javnom sektoru, rekao je kako najviše  javnih službenika radi u znanosti i obrazovanju, njih 90 tisuća te u zdravstvu 60 tisuća:

– To su dva najveća sustava i tu su vjerojatno moguće uštede. Možda. Možda možemo zadržati ovakav u sustav zdravstvene zaštite i obrazovanja – zaključio je.
 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist