Aktualno

Batala, Lapad stanica i Dom zdravlja s kružnim tokom

Batala, Lapad stanica i Dom zdravlja s kružnim tokom

Dubrovnik je prometna oaza unatoč prometnoj opterećenosti, rekao je uvodno profesor Damir Pološki sa Građevinskog fakulteta u Zagrebu, na predstavljanju konačne verzije Prometne studije Grada Dubrovnika.

– Maksimalna prometna opterećenost je u Luci Gruž sa 1300000 putnika u sezoni i ZL Dubrovnik sa sličnim brojem putnika – istaknuo je Pološki naglasivši kako temeljne postavke studije nisu mijenjane te su dopunjene s komentarima i primjedbama svih učesnika. Također je naglasio kako će se prometna opterećenost rasteretiti uvođenjem jednosmjernih prstena, u kojem je centralni dio "Dubrovnik City" kojeg čine sklop Ulica Ante Starčevića, Splitski put i Ulica Vladimira Nazora.

Najavio je i novu regulaciju semaforskog sustava na Doma zdravlja, Ulicama Bana Josipa Jelačića, na Lapad stadionu. Mjere koje bi se trebale  uvesti su i uvođenje jednosmjernog sustava u Dubrovnik Cityju, dok srednjoročne mjere uključuju i gradnju dvosmjernog tunela do Minčete, a dugoročne mjere prema studiji su uvođenje Metroa između Luke Gruž, Buže i Viktorije.

– Ovaj Metro daje najveće efekte, uštede i koristi i po pitanju prijevoza putnika. Studija je obuhvatila i parkirne prostore grada, dubrovačku pomorsku luku, park za turističke autobuse na Babinom kuku i Dupcu – obrazložio je Pološki.
Prema riječima pročelnice Jelene Lončarić prethodna rasprava po pitanja konačne verzije Prometne studije Grada Dubrovnika održat će se 4. i 5. lipnja, a nakon nje ide prijedlog Javne rasprave i konačno Javna rasprava.

Zlatko Vuković iz tvrtke Promet Projekt istaknuo je kako će se u fazi izrade Prometne studije ići i na izradu segmenata koje je moguće odmah poboljšati. To je prema njegovim riječima, regulacija semafora koja su zaostala.
 
– U prvoj fazi je uvod u inteligentniji prometni sustav. Očekujemo kroz analizu projekta da bi se stanje po pitanju semafora moglo poboljšati za 30, 40 ili pak 50 posto. Riječ je o križanju na Pošti Lapad, koji se već radi. Na stanici Lapad također ide križanje i kružni tok, za koji kad se prihvati idejno rješenje ide u izvedbeni projekt – naglasio je Vuković.

Zamjenik gradonačelnika zadužen za komunalne poslove Niko Šalja istaknuo je kako je Konačan prijedlog prometne studije Grada Dubrovnika dokument koji je temelj i smjernica za buduće radove te kako više neće više biti ad hoc rješenja.  

– Dio te priče je kružni tok na Solskoj bazi, kružni tok na Pošti Lapad koji će se završiti početkom lipnja. Tu je i kružni tok na Lapad stanici koji bi se trebao početi raditi na jesen ili početkom iduće godine. Završen je natječaj za Ilijinu glavicu, a početak radove očekujemo po sezoni. Očekuje se i stavljanje kolektora  za odvodnju u Ulici Put od Batale, a križanje bi se preuredilo u kružni tok. Sve skupa bi se zaokružilo uređenjem državne ceste D8 od Mosta do Ilijine glavice s trećom trakom. Time će se riješiti i parkirališna mjesta i autobusne stanice, pristup Nuncijati, a pristupit će se i uređenju vatrogasnog doma – istaknuo je Šalja.

No, Dubrovnik će dobiti još jedan kružni tok, na Domu zdravlja.  

– Ta lokacija ima 25, a ljeti 28 000 vozila dnevno. Tu će se promet rasteretiti uvođenjem jednosmjernih križanja – istaknuo je Pološki.

Na novinarsko pitanje što će od svega iznesenog odmah pomoći u poboljšanju cestovnog prometa u Dubrovniku, Pološki je odgovorio je kako su to uvođenje 9 jednosmjernih sustava u cestovnu mrežu, srednjoročno tunel Minčeta koji će također ulaziti u jednosmjerni sustav i na taj način rasteretiti Pile, a kako će najkorisnije rješenje biti Metro na 5 kilometara između Luke Gruž i Viktorije.

– Njegova cijena je oko 100 milijuna eura, ali godišnje uštede koje bi on trebao dati iznose oko 20 milijuna eura godišnje. On bi i reducirao individualni promet za 15 posto – pojasnio je Pološki.
 

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo