Aktualno

Barroso i Peres interveniraju za golf

Barroso i Peres interveniraju za golf

Hrvatska Vlada našla se pod diplomatskim pritiskom zbog zastoja u ostvarenju projekta golf-resorta na Srđu.

Kako piše Novi list, premijer Zoran Milanović je prije dva tjedna u Bruxellesu na sastanku s predsjednikom Europske komisije Jose Manuel Barrosom, razgovarajući o hrvatskom pristupanju EU, bio suočen s pitanjem golfa na Srđu.

Naime, šest dana ranije u Bruxellesu je Barroso ugostio i izraelskog predsjednika Shimon Peresa, koji ga je tada zamolio da intervenira kod hrvatskih vlasti zbog izraelskog poduzetnika Aarona Frenkela koji ima ozbiljnih problema s realizacijom svoje investicije.

Barroso je Milanovića obavijestio kako su preko Peresa i do njega doprle informacije o neshvatljivim preprekama na koje je Frenkel u Hrvatskoj.
– Morat ćemo ako ne prije, onda odmah nakon lokalnih izbora riješiti problem golfa na Srđu. To se više ne može odlagati – riječi su visokog izvora iz Vlade.

Inače, od ranije je već poznato da Frenkel ima dobre odnose s izraelskim predsjednikom Peresom. Na svoje vjenčanje s Majom Brinar, zamjenicom ministra gospodarstva u Račanovoj vladi, Frenkel je 2004. godine u Monte Carlo pozvao i Peresa, koji u to vrijeme još nije bio šef države.

U svibnju 2010. godine predsjednik Ivo Josipović susreo se u Moskvi s predsjednikom Peresom, u čijem je izaslanstvu bio i Frenkel. U srpnju iste godine Peres je službeno posjetio Zagreb, a na svečanoj večeri s Josipovićem opet je bio prisutan i Frenkel i to na poziv predsjednika Izraela. Tema golfa nije iskrsnula na tim sastancima, priopćili su krajem 2010. iz Ureda predsjednika.

Ako je to istina, onda je Persova poruka koju je Milanović dobio preko Barrosa prvi slučaj da se Izrael raspituje i istovremeno izražava negodovanje zbog višegodišnjih opstrukcija s kojima je u Hrvatskoj suočen njihov poduzetnik. Pitanje je, međutim, hoće li to Frenkelu pomoći jer u Dubrovniku prevladava vrlo negativno raspoloženje prema projektu kojim bi se otvorilo više od 500 radnih mjesta.

Inicijativa »Srđ je naš« prikupila je u skoro 11 tisuća potpisa, tražeći referendum kojim bi se onemogućila gradnja turističkih objekata uz golf igrališta. Oni se bore protiv takozvane apartmanizacije Srđa.

Ministarstvo uprave trenutačno provjerava ispravnost potpisa kao i zakonitost predloženog referendumskog pitanja, a moraju to obaviti do 25. travnja. U slučaju raspisivanja referenduma, on bi, doduše, imao savjetodavan karakter, ali ako bi uspio lokalnim vlastima sigurno bi jako teško bilo suprotstaviti se većinskoj volji građana Dubrovnika. Gradonačelnik Andro Vlahušić ipak unatoč tom konstantnom pritisku i dalje brani cijeli projekt.

Prije tjedan dana, na zadnjoj javnoj tribini ovim povodom, naglašavao je da se iz gradskog proračuna neće morati izdvojiti niti kuna, da je studija utjecaja na okoliš pozitivna, a da će se zaposliti mnogi tamošnji stanovnici. No, malo je koga od prisutnih u to uvjerio.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist