Natrag
24.4.2019 14:07

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘BARJAK’ STUDIJA ŠESNIĆ&TURKOVIĆ Provjerite novi vizualni identitet za Orlandovu godinu

1.11.2018 @ 7:59 Dulist Kultura

Podijelite:

‘Barjak’ dizajnerskog studija Šesnić&Turković prvonagrađeni je rad odabran na javnom natječaju za dizajn vizualnog identiteta: ‘2019. – Orlandova godina’.

Ocjenjivački sud u svom obrazloženju između ostalog navodi da prvonagrađeni koncept Orlandove godine nastavlja dubrovačku tradiciju nerazmetljivog, elegantnog i skladnog oblikovanja čime se obogaćuje dubrovačka nematerijalna baština te da će odabrani vizualni identitet doprinijeti kako prepoznatljivosti same obljetnice, tako i kvaliteti njenog obilježavanja.

Naime, Povodom 600-te obljetnice postavljanja Orlandovog stupa Gradsko vijeće Grada Dubrovnika proglasilo je 2019. godinu ”Orlandovom godinom”. Radi definiranja kvalitetnog, stručno projektiranog vizualnog identiteta navedene obljetnice, Grad Dubrovnik raspisao je javni Natječaj za dizajn vizualnog identiteta: ”2019. – Orlandova godina”. Prijedlog idejnog rješenja vizualnog identiteta trebao je sadržavati znak i/ili logotip – uz osnovne standarde, prikaz primjene na tiskanim i promotivnim materijalima te prikaz primjene u digitalnom okruženju, kao i kratak i jasan tekstualni opis rješenja na hrvatskom jeziku.

Svi radovi prispjeli na Natječaj su pregledani, popisani i numerirani i šifrirani od strane Tehničke komisije u službenim prostorijama Grada Dubrovnika. Pregled radova je obuhvatio: pregled regularnosti i ispravnosti dostave pošiljke, odnosno natječajnih radova te opremu natječajnog rada sukladno dokumentaciji i Općim uvjetima Natječaja. Tehnička komisija utvrdila je da od ukupno 9 pristiglih radova, 4 zadovoljavaju formalne pretpostavke za ulazak u proces ocjenjivanja.

Članovi Ocjenjivačkog suda pregledali su sadržaj natječajnih radova te izvršili kontrolu ispunjenja uvjeta Natječaja na temelju obaveznog sadržaja i privitaka navedenih sukladno Općim uvjetima Natječaja te su ocijenili natječajne radove. Radove su ocjenjivali i razmatrali prema sljedećim kriterijima: visoki strukovni standardi, promišljenost u pristupu natječajnoj temi, ponuđeni komunikacijski sustav s kapacitetom za brojne raznorodne primjene, jednako dobro funkcioniranje u tradicionalnim i novim medijima, mogućnost prilagodbe, mutacije predloženog rješenja s ciljem stvaranja kontekstualne veze s kulturnim sadržajem, primjenjivost i dosljednost te inovativnost i originalnost rješenja.

Obrazloženje odluke ocjenjivačkog suda:
Prvonagrađen koncept Orlandove godine dizajnerskog studija Šesnić&Turković koristi prepoznatljive simbole Orlandova stupa – mač i zastavu kao stilizirane grafičke elemente za znak tj. numerički dio logotipa – 2019 ne bi li što jasnije naglasio obljetničku godinu. Sam vizualni identitet sastoji se od znaka i logotipa koji funkcioniraju u međusobnoj kombinaciji, ali ostavljaju mogućnost aplikacije tek znaka (bez logotipa) ne žrtvujući jasnoću, čitljivost i prepoznatljivost događaja koji komuniciraju. Uzdignuti mač simbol je vrline, snage i spremnosti da se neumoljivo brani slobodu i pravdu, a visoko istaknuta zastava evocira zastavu slobode kao i obljetničko slavlje. Izabrani vizualni identitet svojim grafičkim minimalizmom znaka i profinjenim odabirom i upotrebom tipografije te izbalansiranim međusobnim odnosima ta dva elementa, nastavlja dubrovačku tradiciju nerazmetljivog, elegantnog i skladnog oblikovanja čime se obogaćuje dubrovačka nematerijalna baština. Ocjenjivački sud uvjeren je da će izabrani vizualni identitet, najvišom razinom stručnog promišljanja i estetskog oblikovanja projektnog zadatka doprinjeti kako prepoznatljivosti same obljetnice, tako i kvaliteti njenog obilježavanja.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana