DuList IN

Barbieri: Kuhinja je kao renesansa!

Barbieri: Kuhinja je kao renesansa!

Knjige Veljka Barbierija "Jela starih barda", "Hrvatska kuhinja" i "Dalmatinska kuhinja" predstavljene su danas okupljenim Dubrovčanima u hotelu Valamar Lacroma.

U "Jelima starih barda" nalazi se preko 600 recepata, za sve nas. Mi moramo znati da bardovi okupljaju u svojim djelima jela na onaj humanistički i barokni način. Svi moćni ljudi renesanse pričali su o jelu, uzmimo samo Hektorovića i Ribanje i ribarsko prigovaranje, u kojima su okupljena sva riblja jela, ili pak Lucića i njegove opise. Uostalom, svi dubrovački pisci bili su instruirani u gastronomiji. – istaknuo je okupljenima Veljko Barbieri.

Dodao je kako je "Jela starih barda" najbolji uvod za nejgove dvije knjige o hrvatskoj i dalmatinskoj kuhinji, te kako seovi krajevi izrazito ističu u gastronomiji.

"Dalmatinska kuhinja" krije 410 recepata, a jela bardova lutaju relikvijarom Hrvatske, a "Hrvatska kuhinja“ je svojevrstan nastavak velikog Barbierijevog hita. Kao najveći hrvatski poznavatelj povijesti gastronomije u svojoj kuharici nudi 606 recepata iz svih krajeva Hrvatske.

-Ove dvije knjige postavljaju pitanje: koliko jedna kuhinja može biti autohtona? Odgovor daju bardi – educirani u vrhunskim gastronomskim znanjima. Onoliko koliko je izvorna kuhinja talijanska i francuska, toliko je i hrvatska. Ona je prošla kroz naše iskustvo, kao civilizacija. Kuhinja je kao renesansa, pojavljuje se u dosta civilizacija, te se prepoznaje kao nečija. – zaključio je Barbieri.

Na meniju je od recepata izabrao za početak suhe šljive i vino s medom, zatim dubrovačku leću, za koju Barbieri kaže kako nema dubrovačkog pisca koji je nije opisao, te kopuna. Napomenuo je kako je odabir različitih epoha, kombiniran s novim gastornomskim trendovima.
 

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist